Nyheter

Hamnkonflikten enda orosmolnet på MI:s himmel

Medlingsinstitutet konstaterar att 2019 börjat med en konflikt i hamnarna som riskerar att få stora konsekvenser. Foto: TT-Bild
"Det har ännu en gång visat sig att modellen med industrin som normerande i avtalsrörelsen resulterar i en väl fungerande lönebildning", säger Medlingsinstitutets generaldirektör Carina Gunnarsson till Lag & Avtal.

Under avtalsrörelsen 2018 omförhandlades 30 kollektivavtal, utan stridsåtgärder. Men i år oroar hamnkonflikten. Det framhöll Medlingsinstitutet, MI, idag när rapporten ”Lönebildningen och avtalsrörelsen 2018” presenterades.

Publicerad

”Vårt uppdrag är bland annat att verka för att lönebildningen inte påverkar samhällsekonomin negativt och det kan vi inte se att den har gjort”, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Carina Gunnarsson, i ett uttalande.

Men Medlingsinstitutet konstaterar att 2019 börjat med en konflikt i hamnarna som riskerar att få stora konsekvenser.

”Ser man tillbaka framstår den svenska arbetsmarknaden som en av de fredligaste i världen, men modellen bygger på att båda parter strävar efter att nå lösningar. Dit har vi ännu inte nått i hamnkonflikten”, fortsätter Carina Gunnarsson.

Avtalsrörelsen 2018 berörde 235 000 anställda. Det kan jämföras med den kommande avtalsrörelsen, där cirka tre miljoner anställda kommer att  påverkas.

”I år handlar det om cirka 160 000”, säger Carina Gunnarsson.

Löneökningarna 2018 ser ut att bli 2,6 procent och den enda strejk som bröt ut var när Ryanairs piloter krävde kollektivavtal.

Ladda ner årsrapporten här.