Forsatta punktstrejker i hamnarna trots nytt medlarbud

2019-02-18 11:31 Mikael Kindbom  
Erik Helgeson, ledamot i Hamnarbetarförbundets förbundsstyrelse. Foto: TT-Bild

– Vi ser ingen anledning att dra tillbaka våra varsel om punktstrejker i veckan. Det säger Erik Helgeson, ledamot i Hamnarbetarförbundets styrelse, sedan Sveriges Hamnar, återkallat alla lockoutvarsel efter medlarnas nya bud.

I helgen lade medlarna i hamnkonflikten fram ett nytt bud till parterna Sveriges Hamnar och Svenska Hamnarbetarförbundet. Det fick Sveriges Hamnar att ensidigt och villkorslöst återkalla alla varslade lockouter denna vecka. På onsdag är det meningen att parterna ska svara på budet.

– Vi kommer nu behandla och överväga medlarnas nya förslag till lösning av konflikten. Vi ser positivt på att medlarna gett parterna gott om svarstid eftersom det ger båda sidor nödvändig tid till eftertanke och analys, säger Mattias Dahl, vd för Transportföretagen.

Lika positiva till medlarnas bud var inte Hamnarbetarförbundet.

– Det här budet är bara ett förtydligande av det tidigare, och klargör vilka avsteg man vill ha från svensk lag och rättspraxis gällande normala så kallade andravtal. Vi ska förbjudas att delta i lokala förhandlingar om allt från turordningslistor vid arbetsbrist till semesterförläggning och arbetstider, säger förbundsstyrelseledamot Erik Helgeson.

Läs mer: Erland Olauson: Då är hamnstrejken olaglig

Erik Helgesson säger att det bara handlar om att ”stryka två meningar och ytterligare tre ord på de två A4-sidorna”  för att få fram vad han kallar ett andraavtal som förbundet hade varit nöjt med.

– Då hade vi varit i hamn nu och branschen hade haft heltäckande fredsplikt.

Men Sveriges Hamnar vill inte gå med på detta.

Läs mer: Eskil Rönér: ”Gubbarna har bara blivit mer motiverade”

– Vår position är tydlig. Vi är beredda att ge Hamnarbetarförbundet i princip allt de vill. Däremot varken kan eller vill vi acceptera att Hamnarbetarförbundet får en möjlighet att skaffa andra villkor för sina medlemmar än vad som gäller för övriga anställda i hamnarna enligt vårt kollektivavtal med Transportarbetarförbundet, säger Joakim Ärlund, förhandlingschef på Sveriges Hamnar.

Under måndagen drabbas tio hamnar av strejk och på tisdagen strejkar hamnarbetarna på nytt i tolv hamnar.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen