Nyheter

Heckscher: Petning av Begler kan vara olaglig

Sten Heckscher är pensionerad ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen, tidigare näringsminister (S) och rikspolischef. Foto: TT-Bild

Regeringens petning av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler kan vara olaglig, menar Sten Heckscher, pensionerad ordförande för Högsta Förvaltningsdomstolen. I en debattartikel i SvD idag ifrågasätter han riktigheten i regeringens beslut att flytta på gd:n.

Publicerad

Sten Heckscher hänvisar i SvD till den 33.e paragrafen i lagen om offentlig anställning, LOA, där det framgår att regeringen får flytta på en gd ”om det är nödvändigt av hänsyn till myndighetens bästa”. Men ett sådant beslut måste grunda sig på objektivt goda skäl, enligt KU och förarbeten, skriver Sten Heckscher.  Den bestämmelsen ska ses som en undantagsregel och bara användas när det uppkommit ohållbara situationer.

Sten Heckscher konstaterar att regeringen konstaterat att Ann-Marie Begler levererat enligt det uppdrag hon haft och att hon även fick beröm av ministern Annika Strandhäll, som framhöll att hon stärkt kvaliteten i handläggningen. Debattören har svårt att se vad det är som gör situationen ohållbar, särskilt med tanke på att hon också verkar ovanligt uppskattad av sin personal.

”Låt oss anta att regeringens beslut trots allt inte är olagligt utan alltså går att klämma in under 33:e paragrafen i LOA. I så fall är det enligt min mening i vart fall ett klart olämpligt beslut och ett hot mot bland anda befintliga och blivande myndigheters integritet. Det främjar inte den hållning som myndigheter ska ha för att förvaltningen ska fungera väl eller det krav på att ”tala sanning till makten” som ska vara ett rättesnöre för chefer inom förvaltningen. Beslutet är tvärt om ett missbruk av regeringens befogenheter”, anser Sten Heckscher.