Inkomst i stället för tid i ny a-kassa

2020-05-05 17:35 TT  
Maria Hemström-Hemmingsson, tidigare tillförordnad generaldirektör för Försäkringskassan, nu generaldirektör för Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU Foto: Claudio Bresciani/TT-Bild

Timvikarier och andra med osäkra anställningar ska lättare få rätt till a-kassa. Regeringens utredare Maria Hemström Hemmingsson kommer att föreslå att rätten till ersättning ska grundas på inkomst i stället för arbetad tid, bekräftar hon för tidningen Arbetet.

Många med korta jobbinhopp når aldrig upp till ersättningskraven för att få a-kassa eftersom dagens arbetsvillkor bygger på hur mycket och under hur lång tid den enskilde har arbetat. Nu kommer utredaren alltså att förslå att man kvalificerar sig baserat på inkomst, något som också blir lättare att visa upp i stället för att jaga intyg från arbetsgivare.

Läs mer: Medlemskap i facket lockar i kristider

Gränserna för hur mycket inkomst det kan komma att handla om vill hon inte säga ännu.

Utredningen, vars direktiv var att fler ska kunna få a-kassa, ska läggas fram senast 15 juni.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer