JK kritiserar Trafikverket för bristande lojalitet

2018-08-09 12:29 Mikael Kindbom  
Anna Skarhed, justitiekansler, JK.

Justitiekanslern, JK, är kritisk till att Trafikverket struntade i Statens överklagandenämnds beslut om en tjänst som projektingenjör. JK anser att myndigheter måste vara lojala mot nämnden.

Lag & Avtal har vid flera tillfällen rapporterat att myndigheter struntar i beslut från Statens överklagandenämnd. Trafikverket valde att göra likadant i samband med att verket för två år sedan utlyste lediga anställningar som projektingenjörer.

En person som sökte en av tjänsterna fick inte komma på intervju. Tre månader senare beslutade Trafikverket att avbryta rekryteringsförfarandet på grund av ändrade förutsättningarna och då hade två av tjänsterna hunnit tillsättas internt.

Den sökande som inte fick komma på intervju överklagades besluten till Statens överklagandenämnd och fick rätt. Nämnden ansåg att verket fattat ett överklagbart anställningsbeslut och att detta skulle undanröjas. Verket ålades att jämföra den som fick jobbet med den som överklagade.

Läs mer: Arbetsgivarverkets chefsjurist: ”Systemen lirar inte ihop”

Trafikverket svarade JK dels att den som fick jobbet hade de bästa egenskaperna och kompetensen samt att denne redan var tillsvidareanställd och att något anställningsbeslut därför inte fattats. Därmed fanns det inget beslut att överklaga.

Den förbigångne kandidaten vände sig till Justitiekanslern som kritiserar Trafikverket och menar att verket borde ha följt beslutet från Statens överklagandenämnd. JK menar att i och med överklagandenämndens beslut har det uppstått ett nytt anställningsärende på verket där Trafikverket var skyldig att rätta sig efter nämndens beslut. Dock utan att riva upp det anställningsbeslut som man var civilrättsligt bunden av.

Visserligen har Trafikverket uppenbarligen jämfört de två kandidaterna men något nytt offentligrättsligt beslut har inte fattats. JK menar att utgången av ett sådant beslut är oklar men att det hade kunnat innebära att den som nu vänt sig till JK skulle ha fått jobbet.

”Trafikverket kan inte undgå viss kritik för det inträffade”, skriver JK.

Trafikverket håller i sitt svar till JK fast vid uppfattningen att om att något överklagbart beslut inte fattats. JK tolkar det som att Trafikverket underkänner bedömningen från Statens överklagandenämnd och skriver därför:

”Det finns mot denna bakgrund skäl för Justitiekanslern att understryka vikten av att en underinstans tolkar och tillämpar en överinstans beslut på ett lojalt sätt”.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer