Jonas Wallin om avgången: Det var droppen

2019-08-28 09:23 Tiina Demargne  
Jonas Wallin var ordförande för Svenska Elektrikerförbundet i tio års tid. Den 27 augusti 2019 avgick han med omedelbar verkan. Foto: Anna Ledin Wirén / Elektrikerförbundet

(Uppdaterad) På tisdagen meddelade Svenska Elektrikerförbundet i ett pressmeddelande att Jonas Wallin på egen begäran med och omedelbar verkan lämnar ordförandeposten. Senare samma dag berättade han med egna ord om djupa sprickor i ledningen. Enligt aftonbladet.se som granskade förbundet och Jonas Wallin valde han att inte svara på frågor, utan avgick.

Enligt pressmeddelandet från Elektrikerna var orsaken till avhoppet att förbundet inte haft den utveckling som Jonas Wallin önskar. Men enligt Jonas Wallins inlägg på Facebook är konflikten betydligt större än så:

”I går kväll fattade jag mitt livs hittills svåraste beslut. Att avgå som Elektrikerförbundets förbundsordförande. Djupa sprickor i ledningen om hur förbundet ska ledas är främsta orsaken. Av hänsyn till förbundets bästa ska jag inte djupare gå in på dem. Men ni vet att jag levt för förbundet, jämställdhet, yrkesutbildning och våra medlemmar här och i världen. Samtidigt har jag under flera år motarbetats, undanhållits information av en liten del i organisationen. Det som var droppen var en direkt illojal handling under måndagen. Det i sig hade jag nog viftat bort. Men ihop med det andra så gick det inte längre. Jag dagtingar inte med min ideologiska övertygelse och jag tar ingen mer skit. Jag kommer alltid att sätta förbundet först.”

Läs mer: Häng med i höst: Beställ Lag & Avtals nyhetsbrev

Kommentarsfältet på Facebook fylls nu av beklaganden och kommentarer.

På onsdagen skrev aftonbladet.se som under en tid granskat fackförbunden att tidningen på måndagen, dagen före avgången, konfronterade ordföranden Jonas Wallin med frågor om utnyttjande av en lägenhet i centrala Stockholm, hans utlandsresor, hans 50-årsfest och inlägg på sociala medier.

Aftonbladet mejlade till förbundet och bad att de skulle återkomma under tisdagen med svar. Men Elektrikerna återkom aldrig, skriver tidningen:

”Istället gick förbundet på tisdag eftermiddag ut med ett pressmeddelande, där det meddelades att Wallin lämnar.”

Läs mer: Elektrikernas nya ledning: Nu måste vi blicka framåt

 

Förbundsordförande i tio år

Jonas Wallin var klubbordförande på Elajo AB i Nyköping. Han anställdes 1999 Svenska Elektrikerförbundet som ombudsman. 2003 blev han förste vice ordförande och 2009 valdes han till ordförande i Elektrikerförbundet.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer