Nyheter

Karolinskaläkare kallades till USA:s ambassad

Läkaren kallades nyligen till ett möte med personal från USA:s ambassad i Stockholm för att berätta sin version av sjukhusets hantering av fallet med misstänkt antisemitism. Foto: TT-Bild

Den misstänkta antisemitismen på Karolinska universitetssjukhuset har nu nått en ny politisk nivå. En av de judiska läkarna kallades nyligen till ett möte med personal från den amerikanska ambassaden i Stockholm för att berätta om sjukhusets hantering av fallet, skriver DN.

Publicerad

Som Lag & Avtal tidigare rapporterat om har en läkaren, och två andra judiska kolleger som slutat på en av sjukhuset avdelningar, sedan juni 2017 försökt få arbetsgivaren att agera.

Företrädare för människorättsorganisationen Simon Wiesenthals Center hade träffat Trumpadministrationens särskilda diplomatiska sändebud i antisemitiska frågor, Elan Carr, i USA. Det ledde till att han gav diplomater på den amerikanska ambassaden i Stockholm i uppdrag att boka in ett möte med den judiske läkaren, som fortfarande arbetar kvar på sjukhuset.

– Det ska ses som en signal till Karolinska universitetssjukhuset och den svenska regeringen att det här ärendet inte kommer att försvinna i tysthet, säger rabbi Abraham Cooper vid centret till DN.

Tidningen har tagit del av de bandade mötena mellan ambassadpersonalen och den judiske läkaren. Banden har lämnats in till Diskrimineringsombudsmannen, som har två aktuella tillsynsärenden på gång mot Karolinska universitetssjukhuset.

Den interna utredningen som Karolinska gjorde har kritiserats av den judiske läkarens advokat, Sebastian Scheiman:

– Slutsatsen att det inte skett diskriminering med hänvisning till att det är så många andra som tycker att de behandlats dåligt känns ju märklig.

Högsta ansvarig för Region Stockholm, finansregionråd Irene Svenonius (M) tycker att Karolinska agerat för långsamt för att lösa ärendet.

– Så fort man misstänker antisemitism, trakasserier, rasism så krävs att ledningen tar tag i det. Det är ganska uppenbart att man inte gjorde det här, säger hon.

Irene Svenonius blir totalt överraskad när hon får veta att frågan om antisemitism på Karolinska lyfts till en högre internationell politisk nivå, skriver DN. Att centret känt ett behov att gå vidare tyder på att de är kritiska till sjukhusets hantering av ärendet, menar hon.

– Jag kommer att informera Karolinska om detta och jag förväntar mig att de agerar skyndsamt och resolut. Det här påkallar verkligen behovet av att de kommer till ett avslut, säger Irene Svenonius till DN.

– Att sjukhusledningen upprepar – som ett mantra – att det råder nolltolerans mot antisemitism samtidigt som man väljer att inte agera konsekvent utifrån etiska principer är oacceptabelt.

DO:s pressansvariga Clas Lundstedt uppger för Lag & Avtal att de aktuella utredningarna pågår ännu och att DO i nuläget inte är på väg att avsluta tillsynen.