Nyheter

Klarna kan stämmas av Unionen

klarna har inte uppfyllt sina skyldigheter i lagen om medbestämmande, anser Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt. Foto: Karin Wesslén / TT

ARBETSRÄTT. Unionen överväger att stämma Klarna på skadestånd sedan förhandlingarna om mbl-brott avslutats i oenighet.

Publicerad Uppdaterad

Bakgrunden är bolagets nedskärningar av personalen utan fackliga förhandlingar. I förra veckan fick Klarna en uppgörelse med Finansförbundet utan något skadestånd.

Det var i maj som personalen informerades om nedskärningarna i ett förinspelat tal på Klarnas intranet. Globalt skulle var tionde medarbetare tas bort. I Sverige berördes 300 anställda.

– Klarna varken förhandlade eller informerade klubben om uppsägningarna. Då menar vi att det inte uppfyllt sina skyldigheter i lagen om medbestämmande, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt i ett pressmeddelande.

Enligt förbundets presstjänst är det ännu inte beslutat om en stämningsansökan ska lämnas in till tingsrätten, som är första instans eftersom Klarna saknar kollektivavtal. Förbundets jurister ser över om det finns tillräckligt med grund för en framgångsrik domstolsprocess.

I ett skriftligt uttalande svarar Klarna på hotet:

– Unionen avvisar tyvärr den överenskommelse som vi nådde med Finansförbundet. Klarnas uppfattning är fortsatt att inget arbetsrättsligt regelverk har åsidosatts. Vi hade naturligtvis hoppats att kunna avsluta detta och gå in i nästa fas med utökat samarbete.

Finansförbundet har gjort en annan bedömning än Unionen när det gäller krav på skadestånd. Klarna har inte betalat ut någon ersättning till förbundet för brott mot mbl, men gjort en överenskommelse om framtida samarbete.

– Vi tycker att det är viktigare att hålla god ton och god relation med arbetsgivarna än att göra en konflikt av det, säger Anna Kjellander, pressansvarigt och hänvisar i övrigt till uttalanden från förbundsordföranden Ulrika Boëthius.

Överenskommelsen innebär att Finansförbundet får större insyn i framtida organisationsförändringar på Klarna. Förbundet garanteras förhandsinformation och ser det som en trygghet för sina medlemmar.

– För Finansförbundet är det av större värde än en summa pengar. Som ordförande för det största förbundet i finansbranschen hoppas jag personligen att Klarna i sinom tid kan se att kollektivavtal är en bättre lösning för dem, sa Ulrika Boëthius i ett pressmeddelande när överenskommelsen var klar i förra veckan.

Bakgrunden till den fackliga konflikten på Klarna är det ovanliga sätt som de omfattande personalnedskärningarna offentliggjordes. I ett förinspelat tal meddelade vd Sebastian Siemiatkowski att var tionde anställd av bolagets 7 000 medarbetare i världen skulle förlora jobbet.

Enligt Unionen har bolaget en kollektiv förhandlingsskyldighet även när det inte har kollektivavtal. Sedan över 15 år har medbestämmandelagen anpassats till EU:s direktiv om vad som gäller vid kollektiva uppsägningar. När en arbetsgivare överväger större nerdragningar ska man förhandla med facket. Det spelar ingen roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte. Samma skyldigheter gäller ändå, enligt EU-rätten och mbl.

Klarna riskerar miljonskadestånd om de skulle fällas för brott mot mbl. Det visar äldre domar från Arbetsdomstolen, som några gånger bedömt fall där arbetsgivare gjort stora driftsinskränkningar utan att först förhandla med facket.

Å andra sidan innebär inte dagens utspel från Unionen att en stämningsansökan är inlämnad. Utspelet kan också ses som en påtryckning i kravet på ett kollektivavtal med Klarna.