”Lagar som inte används är destruktiva”

2019-03-28 15:51 Elisabet Örnerborg  
Lena Svenaeus, före detta Jämo och doktor i rättssociologi. Foto: Elisabet Örnerborg,Tiina Demargne

Som ett led i att kampen mot diskriminering måste öka i tempo, finns nu på OFR:s hemsida två fackliga handböcker ”Vad är diskriminering?” och ”Vad är aktiva åtgärder?” – Det är två första-hjälpen-böcker, säger författaren Lena Svenaeus, före detta Jämo och doktor i rättssociologi vid lanseringen på torsdagen.

– När man löser ett problem med diskriminering på en arbetsplats påverkar det inta bara individen utan hela arbetsplatsen, säger Lena Svenaeus. Det leder till ändrade inställningar och minskade sjukskrivningar till exempel.

Hur gör man då? Vilka fallgropar finns det?

Lena Svenaeus visar hur böckerna kan användas. I slutet av varje flik finns ett ”att tänka på för facket”. Under fliken lönekartläggning i ”Vad är aktiva åtgärder” får facket till exempel rådet att fundera över hur genomförda justeringar av osakliga löner ska skyddas vid kommande lönerevisioner. Och att tänka på om något kan göras kollektivavtalsvägen. Kanske behövs det en kontrollstation för lönediskriminering i kollektivavtalens reglering av proceduren vid individuell lönesättning?

Läs mer: ”Vi ser att vi har oskäliga skillnader”

– Vill man ändra normer, beteenden, rutiner räcker det inte att prata om lagen. Lagar som inte används är destruktiva, säger Lena Svenaeus och med en känga till DO tillägger hon:

– Blir det ingen uppföljning, inga sanktioner, då legitimiserar man en passivitet.

Lena Svenaeus föreslår att facken ska kräva en bättre tillsynsmyndighet. Hon anser också att diskrimineringslagen bör kompletteras med regler för i vilka situationer DO kan låta bli en anmälan och i vilka fall myndigheten måste utreda. Regler som liknar dem som nu gäller för Justitieombudsmannen.

OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd: Länk till böckerna.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer