”Las är inte problemet - utan bristen på kompetensutveckling”

2018-05-08 12:07 Tiina Demargne  
Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande. Foto: Tor Johnsson

”Det är inte turordningsreglerna som är problemet på arbetsmarknaden, utan obefintliga regler för att pressa arbetsgivarna till kompetensutveckling. Sådan lagstiftning skulle förskjuta makten på arbetsmarknaden och kanske göra turordningsreglerna överflödiga”, skriver Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i en debattartikel Arbetsvärlden.

Jonas Nordling konstaterar att forskning bevisat är att lagen inte ställer några krav på arbetsgivaren att stå för medarbetarnas kompetensutveckling. Och att Arbetsdomstolen, AD, sällan utmanar arbetsgivarens kvalifikationskrav i få fall som nått domstolen.

”Sanningen är väl dock att attackerna på Las i första hand är av ideologisk karaktär. Hårdfakta utifrån forskning står sig slätt, jämfört med retorik om företagens rätt att själv välja de bästa medarbetarna för att kunna överleva på en alltmer konkurrensutsatt marknad.”

Läs mer: Journalistförbundet tar strid för fotograf

”En laglig skyldighet att erbjuda kompetensutveckling och facklig rätt att på riktigt påverka utbildningsinsatser skulle förskjuta maktbalansen positivt, inte minst ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Arbetsmarknadens totala kvalifikationsnivå skulle antagligen nå nya rekordnivåer, liksom rörligheten. Kanske skulle turordningsreglerna därmed till slut kännas rätt överflödiga”, skriver debattören och slår fast:

”Den nödvändiga kompetensutveckling som vår kunskapsintensiva arbetsmarknad kräver bromsas just nu av bristfälliga krav på arbetsgivarna.”

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer