LO: Löfven bör förhandla med Moderaterna

2020-02-03 15:31  
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Karin Wesslen/TT

(Uppdaterad) LO-ordföranden vill att statsminister Stefan Löfven (S) bjuder in M till samtal om arbetskraftsinvandring. – Släpp prestigen och börja förhandla, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

LO-ordföranden ser Moderaternas (M) förslag om skärpta regler för arbetskraftsinvandring som "ett stort steg i rätt riktning".

Karl-Petter Thorwaldsson påpekar att LO ända sedan nuvarande regler infördes av Alliansregeringen 2008 sagt att de blev "åt helvete fel".

– Det känns ju jättebra att M nu tagit ställning till att den här lagstiftningen inte blev bra, säger LO-ordföranden.

Han tycker att Moderaternas nya linje borde innebära en öppning för att hitta en politisk lösning i frågan.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har redan aviserat en utredning om skärpta regler och bättre kontroll av arbetskraftsinvandring för att minska fusk och missbruk. Direktiven till den utredningen håller på att tas fram och är tänkta att presenteras inom kort.

Läs mer: Polisen: Svårt bevisa människohandel

Karl-Petter Thorwaldsson tycker att regeringen redan nu borde bjuda in M för att förhandla om direktiven till utredningen.

– Bjud in dem på en gång. Här gäller det för riksdagspartierna att släppa prestigen, börja förhandla och få fram bra direktiv eller bra reglering som alla kan leva med, säger LO-ordföranden.

Han bedömer att alla partier i princip är överens om att förändringar behövs för att stävja fusk och missbruk, även om partierna har lite olika modeller för det.

Läs mer: Arbetsmiljöverket samordnar kontroller mot regelbrott

 

LO vill helst se en inkomstgräns, till exempel 30 000 kronor i månaden, för vilka jobb som arbetskraftsinvandring ska tillåtas.

Karl-Petter Thorwaldsson menar att en sådan gräns skulle lösa många problem, till exempel fusk med personliga assistenter och utnyttjande av lågavlönade arbetskraftsinvandrare som till exempel cykelbud. Han beskriver M:s förslag som "näst bäst".

Svenskt Näringsliv (SN) tycker det är bra att M lyfter åtgärder för att stoppa "kompetensutvisningar" och åtgärder för att komma åt fusk och missbruk. Organisationen är däremot kritisk till förslaget om att företag ska betala in sociala avgifter i förväg.

Mattias Dahl, vice vd på SN, varnar för att det riskerar att skapa oönskade konsekvenser och en byråkrati som varken myndighet eller företag ser värdet i.

Läs mer: 6 frågor till wallraffande journalisten Erik Wisterberg...

Transportarbetareförbundets ordförande Tommy Wreeth kommenterar i ett pressmeddelande i ett uttalande moderaternas nya förslag om arbetskraftsinvandring. Han är positiv till att det blir en debatt:

”För Transportarbetareförbundet har problemet med det hänsynslösa utnyttjandet av arbetskraft ökat lavinartat i takt med att inte minst plattformsbaserade tjänster vuxit fram. Om vi har ett system där vi kan importera människor som tvingas arbeta under usla villkor till skitdålig ekonomisk ersättning, då måste vi väl ändå ha ett systemfel? Detta systemfel, menar jag, sätter hela den svenska modellen i gungning. Därför välkomnar jag alla utspel som skapar debatt till den osunda arbetskraftsinvandring vi har idag. Det innebär inte att jag håller med Ulf Kristersson i alla delar. Men våra branscher är hårt utsatta av det parallella arbetsmarknadsuniversum som växer fram, samtidigt som avtalsteckningen och organiseringen är hög i andra änden av spektrumet. Vi måste bromsa den utvecklingen och ju förr desto bättre!”

Moderaternas förslag

Nytt regelverk för att stoppa kompetensutvisningar. Fel ska inte leda till utvisningar. Sanktioner mot arbetsgivare som gör fel.

Snabbare permanent uppehållstillstånd för högkvalificerad arbetskraft.

Högre lönekrav för arbetskraftsinvandrare.

Försörjningskrav för anhöriga till arbetskraftsinvandrare.

Flytta prövningen från Migrationsverket.

Nej till spårbyte. Asylsökande som fått avslag ska inte kunna söka arbetstillstånd.

Krav på att betala sociala avgifter i förskott.

Stopp för arbetskraftsinvandring av personliga assistenter.

Tydlig kriminalisering av handel med arbetstillstånd.

Nytt brott: arbetskraftsmissbruk.

Migrationsverket ges möjlighet till direktåtkomst till andra myndigheters databaser.

Migrationsverket för rätt att använda biometriska data för att stoppa falska identiteter.

Källa: Moderaterna

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer