Nyheter

LO ställer sig bakom omtvistad lasmotion

LO-styrelsen ställer sig bakom flera av förbundens krav om att inte förhandla bort begreppet "saklig grund" vid uppsägningar.

Publicerad

"Genom LO-styrelsens beslut har vi nu tillsammans beslutat att vi inte är beredda att förhandla om de grundläggande pelarna i Las. Detta är mycket glädjande", skriver Sekos ordförande Valle Karlsson i ett uttalande.

"Det är väldigt positivt att LO-styrelsen nu är överens om att de grundläggande pelarna i Las ska vara kvar. Det här är en ödesfråga för arbetstagarna och det är helt avgörande att LO står eniga", säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Hela LAS-utredningen borde kastas i papperskorgen! I en tid där alla talar om mer trygghet är lagändringar som ska göra det lättare att sparka folk det sista vi behöver."

LO-styrelsen har yrkat bifall på motionen om trygghet och omställning som Seko, Fastighets, Byggnads, Kommunal och Elektrikerna skickat till LO-kongressen i juni.

Före jul uppstod en intern strid i LO där flera förbund anklagade LO:s förhandlare att de gått för långt och öppnat för att "saklig grund" skulle kunna säljas mot annat i förhandlingarna om anställningsskyddet – något LO tillbakavisade.