Nyheter

Macchiarini-visselblåsare vill ha ersättning

Matthias Corbascio är känd som en av de tre visselblåsarna i den så kallade Macchiarini-affären på Karolinska Institutet i Solna. Paolo Macchiarini var fram till mars 2016 gästforskare. Han tog fram en metod att operera in konstgjorda luftstrupar. Foto: TT-Bild

De personer som slog larm om kritiserade kirurgen Paolo Macchiarinis forskning vänder sig nu till Justitiekanslern för att få ersättning på strax över 180 000 kronor, rapporterar Ekot.

Publicerad

(Uppdaterad) Visselblåsaren Oscar Simonson, som är en av dem som medverkade i Macchiarinis forskning och bedömdes som klandervärd i Karolinska institutets granskning, säger till Ekot att kirurgen vilseledde medförfattarna till de forskningsartiklar som beskrev resultaten av transplanterade luftstrupar som lyckade.

– Karolinska har satsat allt sitt krut på att på olika sätt försöka smutskasta oss. Och troligtvis blir den typen av repressalier livslånga, säger Oscar Simonson.

Rikard Samuelsson, jurist på Centrum för rättvisa och ombud för forskarna, säger till TT att begäran till Justitiekanslern inte primärt handlar om pengar.

– Klienterna vill få det fastslaget att de borde fått anklagelserna prövade i domstol. Det här är allvarliga anklagelser som fått stora följder för deras möjlighet att bedriva forskning, säger Rikard Samuelsson.

KI har inte kommenterat uppgifterna om repressalier men säger till Ekot att de forskare som medverkar i en forskningsartikel har ett eget ansvar.