Macron om virusutbrottet: Vi är i krig

2020-03-17 10:27 TT  
Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Christian Hartmann/AP/TT

– Vi är i krig, konstaterar Frankrikes president Emmanuel Macron om coronaviruset. Helgens andra omgång i kommunalvalet kommer att ställas in.

Bara fyra dagar efter sitt senaste tv-tal har president Macron tagit till orda till nationen igen. Han betonar hur viktigt det är att undvika ytterligare smitta och meddelar att reglerna för vad fransmännen får göra eller inte göra kommer att förstärkas ytterligare.

Den som bryter mot förbuden för folksamlingar kommer från och med tisdagen att riskera böter.

– Aldrig har Frankrike behövt ta sådana exceptionella beslut i fredstid, säger Macron på måndagskvällen.

Han tackar alla dem som hjälpte till så att helgens kommunalval kunde genomföras, men tillägger.

– Dessutom har jag beslutat att den andra valomgången kommer att ställas in, säger Macron i fransk tv.

Fryser reformer

Politiskt kommer samtliga pågående reformer – inklusive den pensionsreform som väckt skarpa protester under det senaste halvåret – tills vidare att frysas. Presidenten uppmanar också människor att hålla sig hemma från och med lunchtid på tisdag med undantag för nödvändiga ärenden, som för att handla.

Läs mer: Fransk pensionsreform möter fortsatt hårt motstånd

För att hjälpa hälsovården om krisläget skulle förvärras ytterligare varslar Macron också om att taxibilar och hotell från och med tisdagen kan komma att rekvireras av staten.

– Vi är i krig, upprepar presidenten flera gånger om.

Antalet avlidna till följd av virusutbrottet har stigit till 148, meddelar myndigheterna på måndagen enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Mycket oroande"

Enligt Frankrikes högste sjukvårdsansvarige, Jérôme Salomon, är coronavirusläget i landet "mycket oroande" och "försämras väldigt fort".

– Antalet fall fördubblas var tredje dag, säger Salomon till mediebolaget France Inter och nämner särskilt Alsace och Paris som regioner där vården är hårt pressad.

– Varje man och kvinna i Frankrike måste fråga sig själv varje morgon: Hur kan jag minska antalet människor jag träffar? säger Salomon enligt nyhetsbyrån AFP.

 

Wiktor Nummelin/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer