Nyheter

Nu blir Unionens a-kassa dyrast

Unionens a-kassa chockhöjer avgiften och går från att vara en av de billigaste till dyrast. Den är en av fler kassor som tvingats justera avgiften i coronapandemins spår. Ökad arbetslöshet och höjd ersättning har drivit upp kostnaderna för a-kassorna.

Publicerad

− Beslutet var givetvis svårt att fatta, men vi är en a-kassa med brett verksamhetsområde och väldigt många av våra medlemmar har blivit arbetslösa, säger Harald Pettersson, kassaföreståndare på Unionens a-kassa.

Unionen höjer avgiften från 112 kronor till 170 kronor den 1 juli, och blir då den dyraste a-kassan tillsammans med GS a-kassa.

Höjningen med 58 kronor är också högst bland de sex kassor som fått sina nya avgifter godkända av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

Rekryterat 60 personer

− På väldigt kort tid har vi rekryterat 60 personer till verksamheten. Inflödet av ärenden är tre gånger så högt som tidigare och arbetslösheten har nästan fördubblats, säger Harald Pettersson.

Unionens kassa är en av dem som har eget litet kapital och i stället satsat på att hålla avgiften låg. Efter coronakrisens härjningar går inte det längre. Andra kassor kan än så länge hålla nere avgiften med hjälp av sitt kapital.

Harald Pettersson är också ordförande för samorganisationen Sveriges A-kassor. Medlemsantalet i kassorna har ökat med över 200 000 medlemmar sedan i februari, men trots att fler betalar avgift sker höjningar av den.

− Det beror på att finansieringsavgiften som a-kassorna betalar till staten höjs i och med beslutet att höja ersättningsnivåerna från dag 1 och från dag 101 i försäkringen. Det gör att finansieringsavgiften, som grundar sig på den genomsnittliga dagpenningen, ökar dramatiskt, säger han.

De andra a-kassorna är:

+ Småföretagarnas 159 kr (+31)

+ IF Metalls a-kassa 145 kr (+23)

+ A-kassan Vision 135 (+17)

+ GS a-kassa 170 (+15)

+ Kommunals a-kassa 120 (+7)