Nu faller dom i byggtvist

2019-03-12 12:09  
Byggnads blockad som inleddes 2006 fortsatte som ett skadeskadeståndsärende för brott mot bland annat den negativa föreningsfriheten i Europakonventionen. I början av februari möts parterna återigen - nu i Svea hovrätt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Henrik Gustavsson vägrade teckna avtal som innehöll granskningsarvoden. Håller Svea hovrätt med tingsrätten om att Byggnads ska betala skadestånd för att ha satt hans bolag i blockad 2006, eller inte? Domen meddelas i morgon, onsdag.

- Beslutar hovrätten att tingsrätten var fel ute överklagar vi, säger Henrik Gustavssons ombud Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa.

Som Lag & Avtal tidigare berättat så dömde tingsrätten den 8 december 2017 Byggnads att betala 140 000 kronor i skadestånd till Henrik Gustavsson.

Fredrik Bergman anser att Henrik Gustavsson hamnade i en rävsax. Han ville av politiska skäl inte gå med i Sveriges Byggindustrier, BI, och han var emot granskningsavgifterna. Eftersom det var dyrare att teckna hängavtal än att gå med i arbetsgivarorganisationen var det en påtryckning att ansluta sig till BI, vilket han alltså vägrade att göra.

Båda parter överklagade domen till hovrätten.

Text: Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer