Nu tar Polisförbundet strid för avstängd polisanställd

2020-05-05 08:00 Jonna Söderqvist  

Polisförbundet stämmer staten för avstängningen av en polisanställd som anklagas för att umgås i kriminella kretsar och kräver nära en halv miljon kronor i skadestånd.

Polismyndigheten har stängt av en anställd, eftersom myndigheten hävdar att hon umgås i tungt kriminella kretsar och inte skulle klara säkerhetsprövningen. Den polisanställda är alltjämt avstängd, enligt stämningsansökan. Avstängningen står i strid med Las, lagen om anställningsskydd, och kollektivavtalet, hävdar förbundet och stämmer därför myndigheten i Arbetsdomstolen.

Förbundet anser att det saknas förutsättningar för avstängning enligt lag. Polisförbundet hävdar att myndigheten gjort sex otillåtna avstängningar mellan 2017 och 2019.

Läs mer: ”Jag har ju inte gjort något brottsligt”

Polisförbundet påpekar att den polisanställda inte är misstänkt för brott, inte grovt åsidosatt sina skyldigheter i anställningen, inte rubbat myndighetens förtroende och inte försvårat utredningen. Polismyndigheten har inte mbl-förhandlat med förbundet om avstängningen och inte redovisat för skälen för avstängningen, enligt stämningen.

Polismyndigheten har alltså inte haft rätt att stänga av den anställda, anser förbundet, och kräver att Polismyndigheten ska betala henne 250 000 kronor i allmänt skadestånd. För egen del kräver förbundet 200 000 kronor.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer