Oklar satsning på specialistsjuksköterskor

2019-09-16 11:29 Enikö Arnell-Szurkos  
Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande. Foto: TT-Bild

Regeringens budgetsatsning på sjuksköterskelöner väcker frågor. Både Vårdförbundet och SKL väntar på svar om hur den ska utformas, skriver tidningen Arbetsvärlden.

I höstens budget vill regeringen och samarbetspartierna C och FP satsa på specialistsjuksköterskornas löner. Men satsningen väcker fler frågor än vad den ger svar. Vårdförbundets ordförande undrar om det verkligen handlar om en satsning, eller om pengarna blir en omstöpning av den redan utlovade professionsmiljarden, som ska löpa till 2020.

– För oss har det varit svårt att överblicka vad det rör sig om för pengar, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, till Arbetsvärlden.

Enligt Socialdepartementet ska satsningen öka attraktiviteten i att bli specialistsjuksköterska. Behovet är stort inom vården idag och väntas också öka. Satsningen omfattar 100 miljoner kronor årligen från och med 2020.

Läs mer: Skräddarsytt avtal krävdes för barnmorskorna

Tidigare har liknande budgetsatsningar gjorts på lärares karriärtjänster. Dessa skulle höja läraryrkets attraktivitet och lönenivåerna på sikt, men skapade också arbetsmiljöproblem och oro i lärarleden när de infördes. Detta bland annat för att urvalskriterierna delvis blev otydliga och såg olika ut beroende på kommun och skola.

Det är ännu oklart hur satsningen på specialistsjuksköterskors karriärtjänster kommer att utformas. SKL har också ställt frågor till regeringen för att få en större klarhet kring detta, skriver Arbetsvärlden.

Enikö Arnell-Szurkos

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer