Olaglig arbetskraft hos fiskeföretag

2019-10-15 15:29 TT  
Av de 40 personer som kontrollerades på fiskeriföretagen saknade 26 arbetstillstånd. Foto: TT-Bild

Över hälften av den kontrollerade personalen hos fiskeriföretag i Norrbotten saknade tillstånd att arbeta i Sverige. Det visar polisens granskning av verksamheten, mitt i pågående löjfiske.

Av de 40 personer som kontrollerades saknade 26 arbetstillstånd. Enligt polisen handlar det inte om personer som är EU-medborgare.

– Jag vill inte gå närmare in på detaljer, men det är bland annat thailändare, säger Elin Lundmark, gruppchef för gränspolisen i region Nord till SVT Norrbotten.

Läs mer: ”Facken borde besöka varenda arbetsplats”

Kontrollerna genomfördes den 8 oktober och riktades mot företag inom fiskerinäringen i Norrbottens län. Inspektionerna var en samordnad insats av Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Migrationsverket.

I samtliga 26 ärenden har gränspolisen fattat beslut om avvisning. De berörda har två veckor på sig att lämna Sverige frivilligt.

En förundersökning gällande brott mot utlänningslagen är inledd.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen