Ombud om säljskola: ”Sektliknande mentalitet”

2018-09-28 14:49 Mikael Kindbom  
Wilhelm Kaldo, jurist på fackförbundet Säljarnas Riksförbund.

Sektliknande mentalitet och en osund och polariserad arbetsmiljö där eleverna pressades att städa toaletter och ställa in sig hos skolans ledare. Så beskriver Säljarnas Riksförbund Arndt´s Sales Academy där eleverna påstås ha utnyttjats som telefonförsäljare.

I går kunde Lag & Avtal berätta om svaromålet från skolan där man försvarar telefonförsäljningen och liknar den vid vanlig praktik. Skolan jämförde detta med namngivna frisörutbildningar, en känd reklam- och kommunikationsutbildning, en spa-terapiutbildning  och en make up-skola.

Här menar dock Wilhelm Kaldo, jurist på fackförbundet Säljarnas Riksförbund, att jämförelsen haltar därför att dessa utbildningar ger ett utbildningsbevis på att eleverna besitter de kunskaper som arbetsgivare efterfrågar och dessa utbildningar är underställda vissa kvalitetskrav. Arndt´s Sales Academy har, menar förbundet, inget som ”allmänspråkligt ryms inom begreppet utbildning”.

Den elev som nu stämt skolan med hjälp av Säljarnas Riksförbund började hösten 2017 och då fanns, enligt förbundet, inte någon kurs- eller utbildningsplan. De planer som skolan hänvisar till i sitt svar till tingsrätten har tagits fram på senare tid.

Och påståendet från skolan att det inte fanns några prestationskrav på telefonförsäljningen tillbakavisas nu helt. Det gäller både antalet samtal och att pauser förkortades och drogs in till den grad att elever hindrades att gå på toaletten.

Den sektliknande mentalitet som Säljarnas Riksförbund gör gällande exemplifieras med att vissa elever kom tidigt till skolan för att städa toaletterna. Detta ska ha varit en del i elevernas konkurrens att vinna skolföreträdarnas gunst.

I sin sammanfattning till Stockholms tingsrätt, om att utbildningen handlat om gratis arbetskraft och inte utbildning, skriver Säljarnas Riksförbund att verksamheten ”inte kan betraktas som något annat än en täckmantel för bedriva telefonförsäljningsverksamhet utan att behöva betala lön. Upplägget är utpräglat kommersiellt och det saknas helt balans mellan Arndt`s affärs- och vinstintresse och elevernas utbildningsintresse”.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen