Nyheter

Polisfacket: Lönerna måste höjas och ledarskapet förbättras

Lena Nitz, Polisförbundets ordförande. Foto: Pernilla Tofte / Polisförbundet
Rikspolischefen Dan Eliasson. Foto: TT-Bild

Polisförbundets ordförande välkomnar beskedet att Dan Eliasson slutar som rikspolischef: – Det var ett klokt och nödvändigt beslut av regeringen, säger Lena Nitz.

Publicerad

Dan Eliasson tackade, enligt TT, för en vecka sedan ja till jobbet som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Han säger själv att han gärna hade fortsatt som rikspolischef. Ett uppdrag han haft sedan den 1 januari 2015. Det har varit tre stormiga år och kraven på Dan Eliassons avgång har framförts flera gånger.

– Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, skriver Dan Eliasson på polisens hemsida.

– Rikspolischefen fick i uppgift att genomföra den största omorganisationen av svensk polis på decennier. Det har varit en turbulent tid, vilket påverkat poliskåren negativt och bidragit till ett lågt förtroende för honom. Det är därför ett klokt och nödvändigt beslut, säger Lena Nitz i en skriftlig kommentar.

Som Lag & Avtal tidigare berättat har polisfacket under senaste åren varit kritiskt till hur omorganisationen genomförts och förbundet och polisledningen har vid flera tillfällen kommit på kant med varandra. Under det senaste året har dock samtalsklimatet blivit bättre, anser fackordföranden:

– Det påbörjade arbetet med att uppvärdera polisyrket måste nu fortsätta. Lönerna måste höjas, arbetsmiljön och ledarskapet måste förbättras. Först då kommer vi att bli fler poliser och resultaten förbättras. Det är jag övertygad om att den som blir nästa rikspolischef är medveten om, säger Lena Nitz.

Beskedet om vem som blir ny rikspolischef meddelas inom 24 timmar, skriver TT.