Nyheter

Regeringen säger ja till ändring i strejkrätten

Regeringen har sagt ja till förslaget om utökad fredsplikt på arbetsmarknaden. Det som återstår är nu att propositionen ska klubbas i riksdagen. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2019.

Publicerad

”Genom regeringens förslag genomförs överenskommelsen från 2018 mellan LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv om förändrade konfliktregler på svensk arbetsmarknad. I syfte att stärka kollektivavtalets fredspliktsskapande funktion i den svenska arbetsmarknadsmodellen föreslår regeringen att medbestämmandelagen ska ändras så att arbetstagare får en längre gående fredsplikt gentemot en arbetsgivare som redan är kollektiv­avtalsbunden. Regeringen föreslår även en utökad fredsplikt för arbetsgivare och arbetstagare vid rättstvister. Efter att de föreslagna lagändringarna har genomförts kommer samma spelregler att gälla för samtliga arbetstagarorganisationer vad gäller rätten att vidta stridsåtgärder.” skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Frågan om strejkrätten aktualiserades i samband med den hamnarbetarkonflikten.

Birgitta Nyström, Professor vid juridiska institutionen på Lunds universitet har tidigare uttryckt kritik. Hon menar att lagförslaget med de inskränkningar i konflikträtten som parterna utarbetat har udden riktad mot fristående fack har tagits fram utan djupare reflektioner.

– Det är ju inte arbetsmarknadens parter som gör lagstiftningen, utan det är riksdagen. Detta vilar på vår grundlag och demokratiska principer, sa Birgitta Nyström i en intervju i Lag&Avtal.