Regeringen slopar karensdag och inför krisstöd

2020-03-11 14:59 TT  
Från vänster finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson, finansminister Magdalena Andersson (S) och Centerns ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström under pressträffen om en extra ändringsbudget med anledning av det nya coronaviruset. Foto: Anders Wiklund/TT

Karensdagen slopas och företag får anstånd med skatteinbetalningar i upp till ett år. Korttidsarbete införs från 1 maj. Det föreslår regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna i en extra vårändringsbudget i spåren av coronakrisen.

– Vi kommer att lägga detta på riksdagens bord så snart det är möjligt, säger finansminister Magdalena Andersson på en pressträff.

Karensdagen slopas från i dag och gäller en och en halv månad framåt. För den enskilde innebär det att man får sjukersättning från första dagen vid frånvaro på grund av sjukdom. Åtgärden bedöms minska risken för smittospridning. Staten står för kostnaden.

Företag får samtidigt anstånd med att betala in arbetsgivaravgift och de anställdas preliminärskatt i upp till ett år, för belopp som motsvarar två månader.

Läs mer: ”Hoppas karensdagen aldrig mer dagens ljus”

Förslaget om korttidsarbete, ett slags krisavtal för att förhindra stora varsel, föreslås träda i kraft 1 maj.

Staten kompenserar dessutom kommuner och regioner med cirka 1 miljard kronor för de extraordinära åtgärder som behöver vidtas med anledning av coronaviruset.

Läs mer: Ferbe: Industrin behöver krisstödet nu

I runda slängar kostar hela den extra tilläggsbudgeten tre miljarder kronor i ökade statliga utgifter och därtill tiotals miljarder kronor på intäktssidan i form av skatteuppskov.

– Vi förbereder naturligtvis och står beredda att vidta ytterligare åtgärder om det skulle krävas, säger Magdalena Andersson.

Beskedet presenterades på en pressträff tillsammans med Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström, Liberalernas dito Mats Persson och finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer