Ryanairs piloter i fyra länder strejkar

2018-08-09 10:57 Tiina Demargne  

Personalen på irländska lågprisbolaget Ryanair fortsätter strejka för kollektivavtal, bättre villkor och löner. I morgon, fredag, är det piloterna i Sverige, Irland, Belgien och Tyskland som lägger ner arbetet.

På onsdagen anslöt sig omkring 400 tyska Ryanairpiloterna till de kolleger i Belgien, Irland och Sverige som redan aviserat att de kommer att strejka på fredag, skriver Arbetet.

Tidigare i sommar, i juli, strejkade de irländska piloterna under tre dagar. Flygbolaget svarade då med att varsla 300 anställda om uppsägning. Det har fått europeiska pilotfacket, ECA, att reagera:

– Detta olyckliga och fullständigt onödiga beslutet av Ryanair kan i bästa fall tolkas som ett väldigt omoget svar på en legitim strejk. I värsta fall som ett kaxigt försök att krossa facket och sätta maximalt tryck på piloterna att avsluta stridsåtgärderna, säger ordföranden Dirk Polloczek, enligt Arbetet.

För svensk del är det 22 flygningar till och från Skavsta som ställs in under fredagen.

Läs mer: ”Vi är beredda att trappa upp striden mot Ryanair”

– I grund och botten handlar det om att vi vill kunna få på plats ett kollektivavtal med Ryanair. Men det är också en markering mot att de inte vill förhandla med och acceptera oss som fackförening, säger Martin Lindgren, ordförande i Svensk pilotförening och pilot på BRA, till DN.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna