S och MP överens om gymnasielagen

2020-10-07 19:00 TT  
Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kommit överens om hur de ska hantera Migrationskommitténs förslag. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Regeringskrisen är avvärjd för stunden. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har enats om att skicka ut Migrationskommitténs alla förslag på remiss. Men Miljöpartiet har fått igenom flera nya förslag, bland annat lättnader i den så kallade gymnasielagen.

Fram till nu har regeringen inte bara varit djupt oenig om den framtida migrationspolitiken, utan också om huruvida hela eller bara delar av förslagen ska skickas på remiss, vilket är ett första steg för att förslagen ska kunna bli lag.

S stod bakom samtliga Migrationskommitténs 26 förslag medan MP bara ställde sig bakom tre.

På en pressträff på onsdagen meddelade migrationsminister Morgan Johansson (S) och klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) att regeringspartierna enats om att alla förslag ska skickas på remiss, däribland att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel, något som MP skarpt ogillar.

Läs mer: Flyktingar utvisas om de tar korttidsjobb efter studenten

Men MP har fått igenom några tilläggsförslag som framför allt rör barn och ensamkommande, och som gör att partiet säger sig vara tillräckligt nöjt. Även om en källa i partiet säger till TT att man räknar med nya förhandlingar när remissvaren kommit in och lagtexten ska tas fram.

Ett av tilläggsförslagen handlar om lättnader i försörjningskravet för att få permanent uppehållstillstånd i det så kallade gymnasieregelverket. För att någon ska få stanna i dag efter gymnasiestudierna måste personen inom sex månader hitta ett jobb som varar i minst två år. Med coronapandemin har det blivit väldigt svårt och nu föreslås att man ska få tolv månader på sig att hitta ett jobb, som bara behöver vara i ett år.

– Det är en orimlig situation i dag, det tror jag de flesta förstår, säger Isabella Lövin.

Ett annat förslag är att någon som har varit mycket länge i Sverige med tillfälligt uppehållstillstånd, men där skyddsbehovet inte längre finns kvar, ändå ska kunna få stanna. Morgan Johansson talar om personer som kan ha varit här fem till tio år, är väl etablerade och har jobb.

– Det kan vara orimligt att då köra ut hela familjen. Det måste finnas en ventil där man kan ta hänsyn till enskilda fall. Men det måste fortfarande vara särskilt ömmande omständigheter, säger Morgan Johansson.

Läs mer: Migrationsverket: Våra regler är rimliga

Ett annat förslag är att det ska bli lättare att stanna för unga som har tillfälligt uppehållstillstånd, men inte har hunnit söka om permanent uppehållstillstånd före 18-årsdagen.

– I dag finns det en överhängande risk att man utvisas efter 18-årsdagen. Det här gör det lättare för barn att stanna, säger Isabella Lövin.

Alla riksdagens partier satt i Migrationskommittén och tanken var att ta fram en ny framtida migrationspolitik med brett stöd. Men detta misslyckades. Kommittén fick i stället lägga fram en rad förslag som stöds av olika majoriteter i riksdagen.

Tror inte på M-stöd

Morgan Johansson räknar dock med att förslagen som nu skickas på remiss kan få stöd i riksdagen när de väl kommer dit.

TT: Tror du att M kommer att stödja det?

– Moderaterna visade i somras att de egentligen inte vill göra upp utan de vill ha kvar det här som en oppositionspunkt att driva kritik mot regeringen. Det hade inte nästan spelat någon roll vilka förslag vi hade lagt, då hade de bara flyttat sig ännu längre högerut, säger Johansson.

TT: Vad betyder reglerna för antalet uppehållstillstånd och asylsökande?

– Ingenting skulle jag vilja säga, om vi talar om effekterna för hur många som skulle söka sig till Sverige betyder inte de här förändringarna någonting. Nu har vi det lägsta antalet asylsökande på 20 år och det här regelverket ligger på en sådan nivå att det inte sticker ut gentemot övriga EU, säger han.

Regeringen siktar på att kunna lägga fram en proposition om migrationspolitiken i vår. Den tillfälliga lagen löper ut den 20 juli nästa år.

Maria Davidsson/TT

Lars Larsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen