SAS-strejken avblåst – så blir piloternas avtal

2019-05-03 09:02 TT  
SAS vd Rickard Gustafson under presskonferens på SAS huvudkontor i Frösundavik på torsdagskvällen, med anledning av pilotstrejken. Efter nästan sju dagars strejk kom beskedet att konflikten med piloterna har fått en lösning. Foto: Fredrik Persson / TT

Efter nästan sju dagars strejk är SAS-konflikten löst. – Jag tror att båda parter insåg att vi sågar av den gren vi sitter på, säger SAS vd Rickard Gustafson. – Det har varit en slitsam process, men vi är nöjda, säger Wilhelm Tersmeden vid facket till SVT.

Facket Svensk pilotförening hade krävt en löneökning om 13 procent över tre år. Nu stannar den sammanlagda ökningen på knappt 11 procent, men Tersmeden _ ordförande för fackets SAS-sektion – är alltså nöjd.

– Vi är glada att vi har fått till ett nytt avtal, även om vi är ledsna att det drabbade passagerarna, säger han enligt SVT.

Förhandlingarna mellan piloterna och SAS pågick i över ett dygn. Det dröjde långt inpå torsdagskvällen, och pressträffen blev uppskjuten gång på gång, innan vd Rickard Gustafson tog till orda på SAS-huvudkontor i Solna och berättade att parterna kommit överens om det treåriga kollektivavtalet.

– Jag kan med lättnad informera att vi nu kan lägga den här konflikten bakom oss.

Sedan strejken bröt ut har drygt 4 000 flygningar ställts in och över 360 000 resenärer drabbats. Bolaget har också lidit kraftiga ekonomiska förluster, enligt vissa experter så mycket som 60–80 miljoner kronor om dagen. Kostnaden vill dock vd:n inte spekulera i.

– Självklart har det kostat pengar och förtroende, säger han.

Läs mer: ”Hyrflyg ska inte ersätta befintliga personalen”

Vd:n passade också på att be om ursäkt till alla resenärer som drabbats i konflikten. Han säger att de som har rätt till kompensation enligt regelverk kommer att få det. Trafiken verkar inte kunna återupptas till normal kapacitet förrän om ett dygn, men flygplan ska börja rulla så fort som möjligt under fredagen, enligt Rickard Gustafson.

Konflikten, som rört 1 400 piloter i Sverige, Danmark och Norge, har huvudsakligen kretsat kring att piloterna velat ha mer förutsägbarhet gällande arbetstider, marknadsmässiga löner och samarbete. Pilotfacket krävde alltså 13 procent, med motiveringen att SAS-anställdas lön halkat efter. Avtalet landade i stället på mellan 3 och 4 procent per år, eller sammanlagt uppemot 11 procent på tre år. Piloter ska också kunna flyga både långa och korta sträckor, enligt avtalet.

– Avtalet innehåller klausuler som gör det lättare för våra piloter att planera sina liv, säger Rickard Gustafson.

Han kallar det ett misslyckande att strejken bröt ut och menar att båda sidor hade kunnat göra saker annorlunda för att få ett slut på konflikten tidigare.

– Jag tror att båda parter insåg att vi sågar av den gren vi sitter på, säger Rickard Gustafson.

I ett pressmeddelande förklarar Wilhelm Tersmeden varför facket nu kan rekommendera avtalet till sina medlemmar.

"Det allra viktigaste för oss har varit att säkra att våra medlemmar inte mister jobben och att de har anställningstrygghet. Det har vi lyckats med och samarbetsavtalen ingår nu som en del av kollektivavtalet", säger han.

Schemaomläggningen gör att andelen piloter med förutsägbara scheman har ökat från 40 till 60 procent med det nya avtalet, enligt Tersmeden.

Viktigt för facket har varit att piloterna i de fyra skandinaviska pilotföreningarna fått förhandla tillsammans, vilket också blev fallet.

Kursen lyfte

När norska medier tidigare under torsdagen rapporterade att konflikten var löst tog strejkvakterna på flygplatsen Gardermoen av sig strejkvästarna.

SAS aktiekurs lyfte nio procent på Stockholmsbörsen i torsdagens handel när spekulationerna tog fart. Jämfört med stängningskursen dagen innan strejken bröt ut har aktien sjunkit drygt en procent.

I den norska verksamheten permitterades kabinanställda i omgångar under strejken men i Sverige har så inte skett. Här har sysslolös personal i stället omdisponerats till andra arbetsuppgifter, som att kabinpersonal fått arbeta på en flygplats tillfälligt.

– Jag vill passa på att tacka alla medarbetare som gjort en heroisk insats, säger Rickard Gustafson.

Pressmeddelande på Pilotföreningens hemsida.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer