Sjöstedts ultimatum till Löfven: Rör inte arbetsrätten

2019-01-16 11:22 Tiina Demargne  
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare, släpper fram Stefan Löfven (S) i fredagens statsministeromröstning. Foto: TT-Bild

Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven (S) i den kommande statsministeromröstningen på fredag. Men Jonas Sjöstedt (V) hotar med misstroendeförklaring om en S-MP-ledd regering driver igenom förslagen om uppluckring av arbetsrätten och införande av marknadshyror.

– Då kommer vi att avsätta Stefan Löfven. Vi är i praktiken vågmästare, säger Jonas Sjöstedt, efter onsdagens möte med talmannen Andreas Norlén.

Läggs förslagen om arbetsrätten och marknadshyror i den så kallade "Januariöverenskommelsen", mellan S, MP, C och L, fram har Vänsterledaren ett tydligt budskap:

– Dra tillbaka lagförslaget eller gå till nyval.

Jonas Sjöstedt jämför med när förslag om inskränkningar i strejkrätten föreslogs 1991 av S-regeringen ledd av Ingvar Carlsson. Då föll regeringen, men kunde tillträda igen och förslaget var slopat.

Vänsterpartiet kommer att "trycka gult" under fredagens omröstning i riksdagen och därigenom möjliggöra för Stefan Löfven att tillträda som statsminister.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer