Skarp JO-kritik mot polisens chefstillsättning

2020-04-09 11:55 Calle von Scheele  
I dag jobbar Marie Jarnéus som chef för polisens Region­ledningscentral Syd. Foto: Sonny Thoresen

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot hur Polismyndigheten skött ett par chefstillsättningar vid omorganisationen 2015. Genom att inte följa beslut i Statens överklagandenämnd har polisen satt grundläggande förvaltningsrättsliga principer ur spel.

JO har behandlat två ärenden som gäller tillsättningar av chefer vid den nationella operativa avdelningen, Noa, i samband med omorganiseringen. Då utlystes alla chefstjänster och de som innehade dem fick söka om sina arbeten.

Marie Janerius, som ledde den nationella insatsstyrkan, blev omsprungen av en mindre meriterad kollega. I ett annat fall ansökte en kollega om att bli chef för sektionen om nationell samordning. En sökande som anmält intresse efter ansökningstidens utgång tillsattes som chef för sektionen.

Tillsättningarna överklagades till Statens överklagandenämnd, Sön, som gav polismyndigheten bakläxa i båda fallen.

Läs mer: Arbetsgivarverkets chefsjurist: ”Systemen lirar inte ihop”

I Marie Jarnérus fall undanröjdes Polismyndighetens tillsättning av Sön, som beslutade att hon skulle erbjudas tjänsten, eftersom hon var den mest meriterade.

Även i det andra fallet undanröjde Sön chefstillsättningen och återförvisade ärendet till Polismyndigheten för förnyad handläggning.

I båda fallen vägrade polisen att följa Statens överklagandenämnds beslut och får nu skarp kritik av JO för sitt agerande.

– Det kan inte accepteras att en myndighet sätter sig över en överinstans avgörande på det sätt som Polismyndigheten har gjort. Genom sitt agerande har Polismyndigheten inte bara satt en grundläggande förvaltningsrättslig princip ur spel utan också omintetgjort effekten av Sön:s kontroll av att myndigheter följer regeringsformens krav på saklighet vid statliga anställningsbeslut, säger JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande om beslutet.

Läs mer: ”Överklagandenämnden har fortfarande en roll”

En av de drabbade cheferna Marie Jarnérus säger till tidningen Publikt, att det tagit närmare fem år att få upprättelse, och att hon framför allt kämpat för de kolleger som kommer efter henne.

– Nu ska jag rida på det här i några dagar. Men sedan kommer jag att lägga det bakom mig, säger hon till tidningen.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen