Skurup: ”Slöjförbud strider inte mot lagen”

2020-02-26 13:59 TT  
I skånska Skurup fick slöjförbud i skolan motsatta effekt – många fler flickor kommer till skolan i slöja än tidigare. Foto: Johan Nilsson/TT

Planerna på att införa ett slöjförbud i en kommande integrationsplan har överklagats av Vänsterpartiet till förvaltningsrätten. Nu har Skurups kommunstyrelse beslutat hur överklagandet ska bemötas.

I ett yttrande, som ännu inte har nått domstolen, hänvisas till att Europadomstolen flera gånger har prövat frågan om muslimsk huvudduk kan förbjudas i offentlig undervisningsverksamhet. "Europadomstolen har i samtliga dessa fall med stöd av artikel 9.2 godtagit förbud att bära muslimsk sjal (hijab) eller liknande", skriver Skurups kommun i ett pressmeddelande.

Läs mer: EU-domstolen: Då är det OK att förbjuda huvudduk

Artikeln som åsyftas finns i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Skurup hänvisar också till att svensk lag är underställd denna konvention.

Läs mer: ”De vill inte ändra på sina fördomar”

Bakom motionen om slöjförbud i Skurups skolor står Sverigedemokraterna. Den röstades igenom i kommunfullmäktige den 16 december med stöd av Moderaterna och det lokala Skurupspartiet. Förbudet har inte börjat tillämpas ännu, utan ska först föras in i en kommunal integrationsplan.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer