Susanna Gideonsson föreslås som LO-bas

2020-05-19 10:14 TT  
Susanna Gideonsson föreslås som ny LO-ordförande. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

(Uppdaterad) Susanna Gideonsson föreslås som ny ordförande för ett LO som nu kommer att få fler kvinnor på toppen än någonsin tidigare. – Det här känns jättestort och jättekonstigt, säger hon, dessutom på sin födelsedag.

Samma dag som LO:s valberedning föreslår henne som ny LO-ordförande fyller hon dessutom 57.

– En jäkla dag att fylla år på, säger Susanna Gideonsson.

I och med att Lisa Bengtsson från Kommunal föreslås bli ny andre vice ordförande och Therese Guovelin väljas om till förste vice ordförande, kan LO få tre kvinnor i högsta ledningen. Förutsättningen är förstås att kongressen röstar enligt valberedningens förslag den 15 juni. Kongressen hålls digitalt, på grund av coronapandemin.

Att LO har tre kvinnor i toppen har aldrig hänt förut under arbetarrörelsens snart 130-åriga historia. Det är också bara andra gången en kvinna kliver högst upp. Torbjörn Johansson, från Byggnads, får fortsatt förtroende som avtalssekreterare.

Starkt stöd

Det är också första gången som LO därmed inte heller kommer att ha någon från tillverkningsindustrin i ledningen. Det är också första gången ett tjänsteförbund innehar ordförandeposten.

– Men jag företräder alla, säger Susanna Gideonsson till TT.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson bedömer att de 14 LO-förbunden i stort är eniga bakom valberedningens förslag.

– Ja, det skulle jag säga, hon har ett starkt stöd.

Men industrin tappar nu makt i LO-toppen.

– Det är självklart en diskussion som vi själva har haft. Men den här gången har den viktigaste frågan varit att vi får ett bra lag, säger Marie Nilsson.

Flera stridsfrågor

I LO-leden finns flera stridsfrågor, bland annat kring lönerna där industrin sätter lönemärket. Det har på senare år ifrågasatts alltmer från vissa förbund.

– Jag känner mig trygg med henne och den lönenormeringsmodell vi har, säger Marie Nilsson.

På senare tid har det också öppet bråkats kring lasförhandlingarna med Svenskt Näringsliv, där förbunden vill gå olika långt i frågan kring arbetsrätten.

– Det är svåra frågor att hantera, så det är inte så konstigt.

Läs mer: PTK befarar låsningar i lasförhandlingarna

Susanna Gideonsson är i dag ordförande för Handels. Hon ser den kvinnliga dominansen och att företrädare i den nya LO-toppen kommer från offentlig sektor och tjänstebranscherna som ett bevis på att svensk arbetsmarknad har förändrats.

– Att tjänstesektorn växer. Och att tjänstesektorn och offentlig sektor är kvinnodominerade. Vi behöver tänka nytt för att möta den nya arbetsmarknaden, säger hon.

Om LO:s roll framåt och samarbetet med Socialdemokraterna?

– Inget som ska avbrytas. Vi behöver mer politiska samtal på arbetsplatserna. Vi behöver fler arbetare i politiken. Fackförbunden är inga politiska partier, men att de har politiska åsikter är en självklarhet, säger Susanna Gideonsson som tycker att LO-förbunden själva måste bli starkare på att styra S i "rätt riktning".

Bland LO:s medlemmar sympatiserar mer än var fjärde med Sverigedemokraterna, enligt tidigare opinionsmätningar.

– Jag ser det här som ett uttryck för att vi har inte tagit tillvara arbetarnas intresse på ett tillräckligt bra sätt, och då söker man sig andra vägar, säger hon.

Om norrlänningen Susanna Gideonsson, uppväxt i Norrbotten och boendes i Umeå, väljs tar hon över efter Karl-Petter Thorwaldsson som slutar efter åtta år.

Bra bredd

"Det är en stark och mycket kompetent LO-ledning som vi föreslår från valberedningen. Det finns bra bredd och djup i förslaget både vad gäller kunskaper och erfarenheter", skriver valberedningens sammankallande Malin Ackholt i ett pressmeddelande.

"Det här laget kommer att kunna leda LO på ett tryggt och bra sätt de kommande åren."

Den 15 juni håller LO sin 29:e ordinarie kongress. Men i coronakrisens spår är den rejält nedbantad. Det digitala mötet ska i stort sett bara behandla valet av ny LO-styrelse, resten av frågorna skjuts till höstens representantskap och en återupptagen kongress nästa vår.

Olle Lindström/TT

Förslaget till ny LO-ledning

Ordförande: Susanna Gideonsson, i dag ordförande för Handels, nyval

Förste vice ordförande: Therese Guovelin, kommer från Hotell- och restaurangfacket, omval

Andre vice ordförande: Lisa Bengtsson, i dag förbundssekreterare Kommunal, nyval

Avtalssekreterare: Torbjörn Johansson, bakgrund i Byggnads, omval

Källa: LO

TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer