Tidigare KI-prorektor anses ha fuskat

2019-09-06 16:49 TT  
Karolinska institutets förra prorektor Karin Dahlman-Wright. Foto: TT-Bild

Karolinska institutets prorektor Karin Dahlman-Wright har gjort sig skyldig till oredlighet i forskning (forskningsfusk), anser Rådet för utredning om misstänkt oredlighet i forskning vid Göteborgs universitet, skriver Dagens Medicin.

Rådet har gett sitt utlåtande i ett ärende som rör flera forskare vid Karolinska institutet (KI) och ytterligare en framgångsrik forskare vid KI bedöms vara skyldig till samma sak.

Utlåtandet gäller flera forskare och de berörda kommer att få uttala sig över yttrandet. Därefter kommer Karolinska institutets rektor att fatta beslut i ärendet utifrån ett samlat underlag. Institutets ordförande, Mikael Odenberg, har kallat konsortiet, det vill säga universitetsstyrelsen, till ett extra sammanträde på måndag.

Läs mer: Ny nämnd mot forskningsfusk

Karin Dahlman-Wright är professor i molekylär endokrinologi och blev vikarierande rektor samt prorektor vid Karolinska institutet i kölvattnet av den så kallade Macchiarini-skandalen då den dåvarande rektorn, Anders Hamsten, fick avgå från sin tjänst till följd av skandalen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer