Transports uteslutning av SD-politiker prövas i hovrätten

2021-04-27 14:12 Tiina Demargne  
Svea hovrätt på Riddarholmen i Stockholm. Foto: TT-Bild

Det var fel att utesluta SD-politikern Mats Fredlund ur fackförbundet, fastslog Stockholms tingsrätt i mars. Nu beviljas Transportarbetareförbundet prövningstillstånd i Svea hovrätt.

Transport överklagade i slutet av mars Stockholms tingsrätts dom, som föll den 4 mars, om ogiltigförklaring av förbundets beslut att utesluta SD-politikern.

Enligt domen saknades stöd i förbundets stadgar att utesluta lastbilschauffören Mats Fredlund efter att han valts in i Kiruna kommunfullmäktige i valet 2018

Transport skrev i överklagandet till Svea hovrätt att ideella föreningars rätt att själva sköta sina inre angelägenheter är grundläggande i en demokrati. Transport anser vidare att det är klarlagt att förbundet tolkar sina stadgar på så sätt att uteslutningsgrund föreligger av medlem som aktivt företräder SD. Fackförbundet anser också att det saknas rättsligt stöd för tingsrättens ståndpunkt att det ska göras en objektiv tolkning av stadgarna, enligt ett pressmeddelande från LO-TCO Rättsskydd.

Läs mer: Chefsjuristen: Inga hinder utesluta SD-medlemmar

Som Lag & Avtal tidigare berättat har flera medlemmar uteslutits ur Transport genom åren för att de varit aktiva i Sverigedemokraterna.

Fackförbundet menar att Sverigedemokraternas politik strider mot själva grundidén med facket där ”alla - oavsett hudfärg, religion och etnisk bakgrund – tillsammans tar kampen för villkoren på arbetsmarknaden”.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen