Unionens chefsjurist: Sättet att hälsa bör inte ha betydelse

2017-02-28 10:33 Tiina Demargne  

”Sättet att hälsa bör i sig inte ha betydelse för hur en anställd kan utföra sina arbetsuppgifter. Däremot kan arbetsuppgifterna ibland ställa krav på kroppskontakt och då är det de omständigheterna som är avgörande”, skriver Martin Wästfelt, chefsjurist för Unionen i Sydsvenskan.

Han skriver debattartikeln med anledning av den diskussion som uppstått i samband med att Unionen företräder en medlem i ett diskrimineringsärende. Unionen har, som Lag & Avtal tidigare berättat, stämt arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen, AD.

Rektorn på en friskola i Skåne avslutade en kvinnlig lärarvikaries uppdrag och skickade hem henne efter att hon på grund av sin religion inte ville skaka hand med två manliga anställda.

Bassam Al-Baghdady, journalist och integrationscoach, anser i Sydsvenskan att Unionen gör sig skyldig till diskriminering av kvinnans kollegor och arbetsplats genom att företräda henne.

Generellt menar Unionen att en arbetsgivare ska ställa rätt krav vid rekrytering eller inhyrning:

”Arbetsuppgifternas karaktär spelar en viktig roll. Varje enskilt fall måste bedömas för sig utifrån svensk lagstiftning. Utgångspunkten för arbetsgivaren måste vara att förhindra diskriminering så långt det är möjligt. Det kan ske på många sätt, bland annat genom att försöka hitta alternativa lösningar. Unionen bedömer varje enskilt fall utifrån svensk lagstiftning, bland annat den som gäller diskriminering. Arbetsuppgifternas karaktär spelar en viktig roll” skriver Martin Wästfelt och fortsätter:

”Vi kan dock, till skillnad från Bassam Al-Baghdady, inte gå in på exakt vilka arbetsuppgifter, eller arbetsplatser som kräver kroppskontakt. Det är inte vår uppgift som fackförbund. Det lämnar vi till Arbetsdomstolen att avgöra. Vad vi kommer göra är att fortsätta att stå upp för våra medlemmar och driva deras ärenden.”

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen