Fick skadeståndet sponsrat

2013-10-16 23:00 Elisabet Örnerborg  
Vicky Sjöberg

Vicky Sjöberg började blogga i raseri efter att ha tvingats att förlikas med en elev i huvudduk – som hon nekat praktikplats i sin frisörsalong.<br>– Jag fick 40 000 läsare på en vecka, säger hon.

Det började med att den praktikant som Vicky Sjöberg redan åtagit sig, frågade om inte hennes kompis också kunde få göra sin praktik i hennes frisersalong i Malmö.

– Jag sa ja för att vara snäll. Jag hade inte tänkt att hon skulle dyka upp i huvudduk. Hon kom i full mundering. Hos mig kan man inte jobba med något på huvudet, det gäller också keps, piercingar och tatueringar, säger Vicky Sjöberg.

Hon sa till den då 17-åriga flickan att hon inte kunde få göra praktik klädd så. Hon hänvisade till en annan frisersalong som hade muslimska kunder och jobbade bakom en gardin. I dörren sa jag till henne: ”Jag har inget emot dig och inget emot din religion, men du kan inte se ut så i min salong”.

En kund kunde vittna efteråt om att hon inte varit högljudd och inte hade kastat ut flickan, som hon sedan blev beskylld för att ha gjort.

Vicky Sjöberg polisanmäldes, vilket en journalist kom och berättade nästa dag. Polisens ärende lades ned men DO kom från Stockholm och föreslog en förlikning och att Vicky Sjöberg skulle betala 25 000 kronor. Hennes advokat avrådde henne från att gå vidare. Advokaten kunde inte garantera att hon skulle vinna och det skulle kunna kosta flera hundra tusen kronor i advokatkostnader och rättegångskostnader.

– Advokaten sa att det inte fanns några företag som vågat stå emot och driva sådana ärenden till domstol. Så vi erbjöd 17-åringen 10 000 kronor.

Den summan ville flickan inte acceptera, varpå Diskrimineringsombudsmannen stängde ärendet. Flickan drev det vidare till tingsrätten med egen jurist utan DO:s hjälp. Hon krävde 150 000 kronor, men i domstolen kom parterna till slut att enas om 27 500 kronor i förlikningspeng.

– Det var efter det jag började blogga. Det haglade in brev med tack från alla håll. Folk sa att det här ska du inte behöva betala själv. På fyra dagar hade jag fått in pengarna.

Vicky Sjöberg har fått rådet att hon inte ska säga som det är utan skylla på att hon inte har någon plats att erbjuda nästa gång. Det tycker hon är fel.

– Frågan är så infekterad, i domstolen också, så fort det har med religion att göra. De som vågar säga något kallas rasister.

Vet du vad det här leder till, frågar Vicky Sjöberg retoriskt, jo som en bekant till mig, som jobbar på ett stort företag, uttryckte sig:

– Alla som ser ut på ett visst sätt och söker jobb kommer att sorteras bort, för tänk om de sätter på sig huvudduk nästa gång.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen