Florentina var för gammal vid 35

2013-05-15 23:00 Elinor Torp  
Florentina Ichert Foto: Emelie Asplund

Du är för gammal. Vi får rabatt från staten för de unga, svarade Adecco. Florentina Ichert, 35, trodde inte sina öron. Hon gick till Arbetsförmedlingen:<br>– Det är ingen mening att jag söker jobb. Ni kan pensionera mig. Florentina blir nu ett fall för AD.

År 2009 sänkte regeringen arbetsgivaravgiften för alla under 26 år. Tanken var att företagen skulle anställa fler unga. Ett sätt att få in dem i arbetslivet. Samma år kom lagen om åldersdiskriminering. Lagen säger att åldern inte ska vara ett skäl för att vare sig neka eller erbjuda någon anställning.

När Florentina Ichert sökte arbete som montör via Adecco stod det inget i annonsen om att man skulle vara yngre än 26 år. Hon kallades till intervju och fick höra att hon var som klippt och skuren för jobbet. Adecco tog referenser från tre av hennes tidigare chefer på Volvo Personvagnar, som starkt rekommenderade henne till tjänsten. Florentina Ichert hade då varit arbetslös sedan krisen 2009.

Tiden gick. I augusti skulle hon hämta ut kläder och passerkort, hade rekryteraren på Adecco sagt. När sommaren led mot sitt slut ringde Florentina och frågade vad som hade hänt med hennes ansökan. Rekryteraren svarade att de hade gått vidare med andra kandidater. Florentina ville veta varför. Hon envisades. Till sist bad rekryteraren att få återkomma. Efter några timmar ringde Adecco och sa som det var: ”Florentina, du är äldre än 26. Därför fick du inte jobbet.”

Florentina Ichert kontaktade sitt fackförbund IF Metall, som valde att gå vidare med ärendet. DO kopplades in och ansåg att det rörde sig om åldersdiskriminering. Den 8 april stämde de Adecco i Arbetsdomstolen. Parterna har inte lyckats komma överens.

Vid de centrala förhandlingarna tyckte inte Adecco att de hade gjort något fel. Så här skriver bemanningsföretaget på sin hemsida: I de rekryteringsprocesser där flera kandidater har likvärdig eller tillräcklig kompetens kommer vi i normalfallet, precis som de flesta arbetsgivare, att använda de arbetsmarknadspolitiska stimulansåtgärder som finns till vårt förfogande. Vi förutsätter att riksdagen, vid beslutet om den aktuella stimulansåtgärden, har beaktat de undanträngningseffekter som eventuellt kan uppkomma.

Regeringens ambition att få in unga i arbetslivet kan alltså, som Adecco påpekar, leda till åldersdiskriminering. När Lag & Avtal ber arbetsmarknadsdepartementet om en kommentar bollas frågan över till finansdepartementet, som per mejl svarar: ”Ber att få hänvisa till arbetsmarknadsdepartementet i första hand.”

Till sist svarar Sophia Metelius, sakkunnig hos Erik Ullenhag (fp), som ansvarar för diskrimineringsfrågor

”Sänkta arbetsgivaravgifter när man anställer unga är ett verktyg som inte bör stå i konflikt med diskrimineringslagens intentioner. Diskrimineringsombudsmannen har dock möjlighet att utreda ärenden och driva ärenden om diskriminering till domstol. Ytterst är det domstolen som avgör vad som är berättigade syften.”

Florentina är glad över att hennes ärende går till domstol.

– Jag skrattar nu, men på förhandlingarna var jag jätteledsen. Jag har varit arbetslös i tre år och är en duktig montör. Men det enda jag får höra är att jag är för gammal.

Lagen har skärpts

  • Sverige var sist i EU med att förbjuda åldersdiskriminering.
  • Den 1 januari 2009 kom till sist lagen som förbjuder arbetsgivare att diskriminera någon på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion, funktionshinder, sexuell läggning, könsöverskridande läggning och ålder.
  • Den 1 januari 2013 skärptes reglerna just vad gäller ålder efter kritik om att lagen på detta område varit tandlös.

Sänkta socialavgifter ger fler jobb till unga

  • För att stimulera företag att ­anställa fler unga föreslog regeringen hösten 2008 att sänka arbetsgivar­avgifterna. Sänkningen gällde alla under 26 år.
  • Genom att sänka socialavgifterna ytterligare förstärker regeringen jobbsatsningen för unga så att fler kan få jobb och ungdomsarbetslösheten kan minska, sa finansminister Anders Borg i ett pressmeddelande.
  • Lagändringen trädde i kraft 2009.
  • Socialavgifterna för unga hade då sänkts i två steg, från 32,42 procent till 21,30 procent och i ett andra steg till 15,49 procent.
  • Företagen betalade nu bara en halv arbetsgivaravgift för anställda under 26 år.

Källa: Regeringskansliet

Rättsfall Diskrimineringsombudsmannen och Arbetsdomstolen

  • Rättsfall i DO

Företag: SAS

FÄLLD: SAS sa upp 25 kabinanställda som fyllt eller skulle fylla 60 år. Flygbolagets motivering var att de kunde ta ut tjänstepension. Arbetsdomstolen kom fram till att det var åldersdiskriminering. SAS fälldes och tvingades betala 125 000 kronor till var och en i diskrimineringsersättning.

Mål: A 110/10

Dom: 37/11, 4 maj 2011

  

Företag: Arbetsförmedlingen

FÄLLD: En 62-årig kvinna sorterades bort vid rekryteringen till en tjänst som jobbcoach. Arbetsförmedlingen utsatte henne för diskriminering som har samband med hennes kön och ålder, slog AD fast i en dom. Arbetsförmedlingen fick betala 125 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Mål: A 268/09

Dom: 91/10, 15 december 2010

  

Företag: Hertz

FRIAD: Biluthyraren Hertz lät bli att kalla en tjeckisk kvinna på anställningsintervju. Hon hade inte fyllt i ansökan korrekt, hävdade arbetsgivaren. Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämde Hertz på tre grunder: etnisk tillhörighet, kön och ålder. De kandidater som kallades till intervjun var alla unga. Invandrarkvinnan hade fyllt 62 år. Hon hade därför också missgynnats på grund av sin ålder, ansåg DO. Arbetsdomstolen friade Hertz. Biluthyraren hade sakliga skäl att inte kalla henne på intervju.

Mål: A 237/07

Dom: 11/09, 21 januari 2009

  

  • På väg upp i AD

Företag: Pensionat

Fall: DO stämmer ett pensionat för åldersdiskriminering. En 20-årig kvinna sökte sommarjobb som receptionist. Hon hade erfarenhet av liknande jobb. I platsannonsen hos Arbetsförmedlingen stod ingenting om ålder. Trots det fick 20-åringen redan efter en timme svaret: Tack för din ansökan, men tyvärr letar vi efter någon som är äldre. DO kräver att pensionatet ska betala 75 000 kronor för brott mot diskrimineringslagen.

Mål: A 221/12, 5 december

Företag: Adecco

Fall: IF Metall stämmer Adecco och Bemanningsföretagen för brott mot diskrimineringslagen. Florentina  Ichert har missgynnats på grund av sin ålder när hon sökte jobb som montör. IF Metall kräver att Adecco ska betala 200 000 kronor i diskrimineringsersättning till henne.

Mål: A 65/13, 8 april 2013

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsrätt