Hemmafruar och horor hör ihop

2013-10-16 23:00 Ann Charlott Altstadt  
Ann Charlott Altstadt, frilansskribent och författare till bland annat "Liten ordbok för underklassen". Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Det blev alltmer glest i videobutiken och jag förstod att familjeföretagets dagar var räknade. Det kändes sorgligt så jag och min son gick in ibland och stödhyrde fast jag tyvärr mest tankar ner.

En dag var lokalen utblåst och gissa vad för affär som i stället ploppade upp mitt i Södermalms gentrifierade hjärta? En ljus och fräsch eko-matbutik förstås! Yrken kommer och går och speglar det vi kallar utveckling. Den välbeställda urbana finmedelklassen har ratat hyrfilm och fuskbränna från drop-in-solariet för att lägga jobbskatteavdraget på svindyra rödbetor från en Gotlandsgård och must från Österlen. Det sägs att utvecklingen går framåt men jag är livrädd att vissa yrken ska göra överrasknings­comeback mitt i det nya klassamhället.

Kammarjungfru och amma kan mycket väl dyka upp när kvinnor med snuskigt mycket pengar, för att markera status, vill klä sig opraktiskt med knäppning bak eller måste ha rut-avdrag för att inte förstöra brösten genom att ge di.

Ett försörjningssätt som tyvärr överlevt det mesta av samhällsförändringar är prostitution. Vissa menar att sexförsäljning är ett yrke som måste respekteras i form av fackförening, rätt till socialförsäkringar och samhällelig status. Det ska betraktas som ett jobb som alla andra för det är endast våra fördomar som leder till att horan stigmatiseras. Hon skulle inte må dåligt om inte vi föraktade henne och varför ska vi ha en åsikt om vad någon annan vill göra med sin kropp?

Det kanske är sant att alla horor inte mår eller behöver må dåligt, men mitt argument mot prostitution handlar om att det sättet att tjäna pengar på borde tillhöra det förgångna hellre än att det normaliseras. Få vill väl att Sverige ska bli ett sådant ojämlikt låglönesamhälle att skoputsare eller hisspojke blir normalt igen. Sexliberaler brukar hänvisa till Tyskland som ett modernt samhälle med tolerant attityd.

Men det är vad jag kallar H-samhälle; där det finns Hemmafruar finns det också Horor. En tolerant syn på prostitution kan aldrig samsas med jämställdhet och jag tror inte att det är horan som slipper att stigmatiseras i Tyskland, utan tors­ken. Han blir respekterad, inte hon, helt enkelt därför att samhället inte är jämställt.

Jag tror inte att prostitution bara är ett kännetecken för patriarkatet utan att det också reproducerar ojämställdhet. I ett samhälle som tillåter att min son begår sexdebut på en bordell som han sedan besöker regelbundet med kompisar kan han omöjligen betrakta en kvinna som likvärdig.

Likt nu utdöda yrken som utvecklingen sprungit förbi, dejan som körde morgonmjölken till mejerierna och sumprunkaren som via skakningar höll fisken levande, så borde horor tillhöra det förgångna. Jag tror helt enkelt vi blir bättre människor i ett bättre samhälle om inte ett kön sålde sex till det andra.

Prostituerad sägs vara världens äldsta yrke, så är det naturligtvis inte, men jag hoppas att det snart blir världens omodernaste ungefär som pottbärare eller gråterska. Hur sex sedan kommer att se ut och hanteras i ett jämlikt och jämställt samhälle tror jag ingen av oss ens kan föreställa sig.

Ann Charlott Altstadt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer