Sjalen kostade henne jobbet

2013-10-16 23:00 Elisabet Örnerborg  
Safad Alhajeh

Den unga kvinnans tidigare kontakter med ägaren till chokladbutiken hade varit positiva. Då hade hon inte haft huvudduk på sig, men det hade hon när hon kom för att provjobba.<br>– Jag hade då blivit övertygad att ha sjal på mig, säger Safad Alhajeh.

Safad Alhajeh anser att det är hennes rätt enligt hennes tro att få bära sjal. Huvudduken skulle inte ha hindrat henne i chokladbutiken.

– Jag kom dit för att provjobba och sedan skulle vi se hur det skulle gå, säger hon.

Men efter att Safad Alhajeh svarat nej på butiksägarens fråga om hon var beredd att ta av sig sjalen var det inte tal om att hon skulle få börja provjobba.

Själv anser hon att hon med sin personlighet skulle ha gjort ett jättebra jobb. För övrigt är hon född i Sverige och talar svenska.

Safad Alhajeh anmälde chokladbutiken till Diskrimineringsombudsmannen. Där tog det en vecka innan ombudsmannen hade beslutat sig för om hennes fall skulle utredas eller inte. Hur beslutet blev berodde på de juridiska förutsättningarna, och om fallet stämmer med DO:s ärendekriterier. Berör ärendet många och är det fråga om en stor arbetsgivare talar det för en utredning. När DO har beslutat att utreda ett fall så är det med syftet att väcka talan i domstol.

Trots att det här var frågan om en liten arbetsgivare beslutade DO att utreda fallet. Men samma dag ringde Safad Alhajeh upp DO och tog tillbaka sin anmälan.

– Jag hade redan gått vidare och själv anlitat en jurist, ärendet går snabbare då. Jag vill få rättvisa, säger hon.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen