10 000 målare hoppas på EU-dom

2018-10-18 00:00 Mikael Kindbom  
EU-domstolen i Luxemburg. Foto: Thierry Roge/Isopix/IBL

Tolkning. En dom från EU-domstolen kan komma att få betydelse för landets 10 000 målare. Enligt Målareförbundet ger den rätt till lön för restiden till och från kunderna. Men arbetsgivarparterna tolkar domen på ett annat sätt.

År 2015 kom den så kallade Tyco-domen (C-266/14). Målet gällde installatörer vid det spanska företaget Tyco, vars anställda installerar säkerhets­utrustning hos företag och privatpersoner. Frågan var om de som tog tjänste­bilen från sitt hem och inte hade någon fast arbetsplats skulle räkna restiden mellan bostaden och första respektive sista kunden som arbetstid. Det ansåg EU-domstolen.

När Peter Sjöstrand, förhandlingschef och vice ordförande på Målareförbundet, fick se domen insåg han att kollektivavtalet för målarna behövde anpassas till det nya rättsläget.

– Utifrån vårt synsätt är domen inte svårtolkad, utan både tydlig och tillämpbar på våra medlemmar, menar Peter Sjöstrand.

Enligt Peter Sjöstrand har inte arbetsgivarna velat hitta en förhandlingslösning vare lokalt vare sig lokalt eller centralt. I avtalsförhandlingarna 2016 och 2017 har Måleriföretagen avvisat tanken på att göra restiden till arbetstid.

– Och när vi sa att vi då kommer att gå den rättsliga vägen sa de bara ”vi ses i domstolen”.

Peter Sjöstrand säger att EU-rätten kan vara både ett plus och ett minus beroende på vilken fråga det handlar om.

– Allting från EU-domstolen är inte positivt för oss, men när det kommer något som har bäring på våra förhållanden så bevakar vi det.

Men i det här fallet kan Tyco-domen ge fördelar för målarna. Fast det dröjde alltså nästan tre år innan det blev ett fall i AD. I somras valde man att ta upp tre målare på ett företag i Malmö som reser från hemmet till och från kunderna.

– Det här låg rätt i tiden, säger Peter Sjöstrand.

Hur viktigt är det här fallet?

– Det är det enskilt viktigaste fallet vi drivit på senare år, berättar Peter Sjöstrand.

Men det aktuella måleriföretaget och Måleriföretagen i Sverige håller inte med om att Tyco-målet är tillämpligt i det här fallet. I ett svaromål till AD skriver de, med advokaterna Anders Elmér och Annika Elmér på Emplaw Advokater som ombud, att de kriterier som var uppfyllda i Tyco-domen inte uppfylls i det här fallet. Bland det som skiljer ärendena åt nämns att i Tyco-målet hade arbetsgivarna ensidigt förändrat arbetsvillkoren till arbetstagarnas nackdel. Dessutom, menar man i svaromålet, att Måleriavtalet helt och fullt reglerar den ersättning som ska utgå vid eventuell restid.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen