Arbetsdomstolen

DO: Försäkringskassan har diskriminerat föräldraledig

Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer Försäkringskassan i AD för att en provanställd fick sluta på grund av föräldraledighet. Hans prestation kunde inte bedömas, enligt arbetsgivaren.

Publicerad

En provanställd försäkringshandläggare fick sluta på sitt jobb på Försäkringskassan i Malmö under en föräldraledighet. Hans anställning avslutades under provanställningsperioden, eftersom det saknades underlag för att bedöma hans prestation, enligt stämningsansökan.

Handläggaren blev pappa ungefär en månad in i provanställningstiden, och hans fru blev svårt sjuk efter förlossningen. På grund av hennes sjukdom var han också föräldraledig med barnet under en längre period än beräknat. Hans arbetsgivare, Försäkringskassan, kände till orsaken till hans föräldraledighet och försäkrade i början av perioden att han kunde vara lugn med att jobbet fanns kvar. När föräldraledigheten förlängdes ytterligare på grund av fruns sjukdom, avslutades hans anställning ändå, eftersom arbetsgivaren inte ansåg sig kunna göra en bedömning av hans prestation.

Staten är skyldig handläggaren skadestånd för att ha brutit mot både mot diskrimineringslagen och föräldraledighetslagen, anser DO. Eftersom föräldraledigheten har berott på den sjuka fruns förlossningsrelaterade sjukdom, kan den förknippas med hennes kön. Försäkringskassan har missgynnat handläggaren också på grund av hans kön, som anhörig till henne, enligt DO.

DO kräver 120 000 kronor i diskrimineringsersättning och allmänt skadestånd till handläggaren. DO vill att Arbetsdomstolen i första hand ska förklara avbrytandet av anställningen ogiltigt. I andra hand kräver DO ersättning för den ekonomiska förlust han lidit. Handläggaren har enligt stämningsansökan varit arbetslös sedan den 7 november 2019, efter att hans anställning på Försäkringskassan upphört.