Arbetsdomstolen

Facket: Vi måste kräva utbildning

Johan Lif. Foto: Jörgen Appelgren

– Efter den här domen måste vi trycka mycket mer på kollektivavtalets skrivningar om medarbetarnas rätt till kompetensutveckling. Det säger Johan Lif, förhandlingschef på Svenska Journalistförbundet.

Publicerad

Trots arbetstagarsidans neder­lag lyfter Johan Lif fram en formulering på slutet av domen om att det aktuella kollektivavtalet ”ger uttryck för att företaget och medarbetaren har ett ömsesidigt ansvar för kompetensutvecklingen…”.

– Nu kan vi använda kollektiv­avtalets skrivningar i skarpt läge när arbetsgivarna påstår att kompetensen inte räcker, förklarar Johan Lif.

Men Johan Lif konstaterar ändå att de flesta medarbetarna i mediebranschen har anpassat sig väl till de stora förändringar som den nya digitala tekniken inneburit.

– Många har omskolat sig och gått från den ena rollen till den andra utan svårigheter.

I ljuset av det menar Johan Lif att Mikael Strand hade en uppförsbacke eftersom han hållit sig till fotograferandet i stort sett hela tiden. Den lokala journalistklubbens ordförande Calle Slättengren som backade upp Mikael Strand under hela processen tycker dock att den journalistutbildning som Mikael Strand hade och de artiklar han skrivit borde ha gjort honom tillräckligt kvalificerad.

– Han kan ju journalistikens formulär A. Det visade vi genom att gå igenom hans kvalifikationer grundligt och ta fram massor av artiklar som han skrivit. Att tekniken har förändrats ska inte spela så stor roll.

Att det, som AD skriver, skulle behövas en orimligt lång tid att lära upp Mikael Strand att bli skrivande reporter anser klubbens ordförande vara ”struntprat”.

Men Calle Slättengren hoppas att hans kolleger framöver ska vara mer rustade för att klara kvalifikationskraven.

– Numera driver vi kravet hårdare att alla ska få utbilda sig i mobilfilmning, bildbehandling och så vidare.

Men Calle Slättengren ser ändå en tröst i att två ledamöter i AD ville gå på arbetstagarnas linje.

– Det tar vi som ett tecken på att arbetsgivarens tänker efter en extra gång om det blir fler nedskärningar.