Fotografen som inte fick skriva

2019-04-25 00:00 Mikael Kindbom  
Efter en omtumlande tid har tidigare fotografen Mikael Strand nu bytt bana och jobbar som behandlare på ett hvb-hem. Foto: Leif Hallberg

Kvalifikationer. Examen från Journalisthögskolan och 34 år som fotograf räckte inte för att klara en reportertjänst. – Det är ren idioti att jag inte har tillräckliga kvalifikationer. Reportrar förväntas kunna fota men fotografer kan tydligen inte skriva, säger fotografen Mikael Strand som inlett en ny karriär inom vård och omsorg.

Östgöta Media sa upp Mikael Strand på grund av arbetsbrist efter 34 år på det som tidigare hette Norr­köpings Tidningar. Åtgärden var ett led i att avveckla företagets bildbyrå.

Journalistförbundet hävdade att Mikael Strand var tillräckligt kvalificerad för att arbeta som reporter, vilket innebär att producera nyhetstexter och filmreportage. Inom hans turordningskrets fanns 39 journalister med kortare anställningstid som jobbade med olika typer av reporterjobb i papperstidningen och inom digital publicering.

Förbundet ansåg att Mikael Strand var tillräckligt kvalificerad för samtliga tjänster och pekade bland annat på hans examen från Journalisthögskolan, de artiklar han skrev under den tiden och det stora inslaget av bildhantering som ryms i dagens webbjournalistik.

Östgöta Media hävdade å sin sida att Mikael Strand saknar erfarenhet av och kunskap om att intervjua och nyhets­värdera och om hur man skriver och redigerar texter.

– Jag är faktiskt outbildad fotograf men utbildad journalist, men kan tydligen inte jobba som journalist trots att jag har högre utbildning än de flesta. Journalisthögskolan och läkarlinjen var de finaste utbildningarna på min tid. Det är så befängt så det liknar ingenting.

Läs mer: Medarbetarens ansvar att utbilda sig

Arbetsdomstolen gick dock på arbetsgivarens linje. De konstaterade bland annat att de artiklar Mikael Strand skrev i samband med att han gick på Journalisthögskolan kring 1990 var ”relativt korta” och av ”ganska enkel natur”. Detsamma gäller de texter han skrev för Katrineholms- Kuriren under en praktik i samband med att han blev uppsagd. AD ansåg att Mikael Strand saknade den bredd och det djup som krävs och den er­farenhet som behövs av att löp­an­de producera nyhetstexter mot en deadline. Fem av de sju ledamöterna i AD ansåg inte att en rimlig upplärningstid skulle ha räckt för att uppnå kraven.

– Det är ren idioti att jag inte har tillräckliga kvalifikationer. Reportrar förväntas kunna fota men fotografer kan tydligen inte skriva, säger Mikael Strand. Du kan alltså inte få ett jobb som journalist trots att du är utbildad journalist. Ingen kommer våga ta en strid efter det här.

Läs mer: Facket: Vi måste kräva utbildning

Han betonar att han inte förde kampen mot sin arbetsgivare för sin egen skull utan för branschkolleger som riskerar att gå samma öde till mötes.

– Jag är inte förloraren, utan det är tidningen som gick miste om kunskap. Det tråkiga är att jag inte var värd något efter 34 år. Kollegerna var jättefina.

Vad kunde du ha gjort för att det skulle ha slutat annorlunda?

– Kanske kunde jag ha begärt att få arbeta halvtid som skribent för tio år sedan, för det hade jag nog fått. Arbets­givaren borde erbjuda utbildning för att kunna behålla personalen och klara nya utmaningar. Men det är väl bekvämt att kasta ut folk och bara anställa nya.

– Jag fick aldrig någon tid över att skriva. Men när man älskar jobbet som fotograf söker man ju inte sig bort därifrån.

Nu har Mikael Strand inlett en ny yrkeskarriär.

– Jag har börjat på en helt ny bana på ett hvb-hem och trivs jättebra. Jag går utbildning som behandlare, och om jag inte hade fått den här chansen så hade jag inte fått en karriär med två jobb som jag älskar.

AD-dom

Dom 41/18.

Mål A 78/17.

Vad innebär tillräckliga kvalifikationer?

Kravet på tillräckliga kvalifikationer innebär att arbetstagaren ska ha de allmänna kvalifikationer som arbetsgivaren normalt kräver av den som söker den aktuella befattningen. Arbets­givaren bestämmer dock själv vilka kvalifikationer som gäller och kan med tiden höja kvalifikationskraven. Arbetstagaren behöver inte från första dagen fullt ut behärska de nya arbetsuppgifterna, utan arbetsgivaren får i regel tåla en viss upplärningstid.

AD hänvisar i fotograf-domen till fyra domar i Arbets­dom­stolen:

AD 2016 nr 15: Två lektorer i socio­logi ansågs inte tillräckligt kvalificerade för tjänsterna som lektorer i omvårdnad/vårdvetenskap.

AD 2013 nr 67: En arbetstagare ansågs inte ha tillräckliga kvalifikationer för att bli operatör på ett pappersbruk då han saknade högskoleexamen.

2011 nr 5: En person som arbetat som fotograf/redigerare på Sveriges Television ansågs tillräckligt kvalificerad för att arbeta som videojournalist.

Ad 1998 nr 94: Två fotografer ansågs inte ha tillräckliga kvalifikationer för arbete som allmänreportrar.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna