Arbetsdomstolen

Hatbrev till AD efter handskakningsdom

Sedan domen föll i den uppmärksammade handskakningsdomen den 15 augusti har upprörda mejl strömmat in till Arbetsdomstolen. Foto: Tiina Demargne

(Uppdaterad). Arbetsdomstolen har utsatts för en våg av upprörda mejl efter den så kallade handskakningsdomen. Lag & Avtal har läst dem och tonen är bitvis hatisk.

Publicerad

”Domstolarna fallerar under vänsterns svartbruna röta”. ”Skall vi leva efter sharialagar i Sverige?” står det i två av breven.

Bakgrunden är domen den 15 augusti (dom 51/18) där en kvinna med stöd av Diskrimineringsombudsmannen hade stämt ett företag som avbrutit ett rekryteringsförfarande för att hon vägrade hälsa genom att ta i hand.

Kvinnan tilldömdes 40 000 kronor i skadestånd. AD ansåg att företagets policy att anställda tar i hand oavsett kön inte var lämplig och nödvändig för att uppnå jämställdhet. Policyn utestängde, enligt AD, personer som gör samma tolkning av islam som den aktuella kvinnan.

Men för detta finns ingen förståelse hos dem som de senaste veckorna skrivit arga mejl till Arbetsdomstolen.

”I Sverige ska vi ALDRIG NÅGONSIN ta hänsyn till några muslimska seder eller lagar utan i detta land är det svenskarnas sätt att leva som gäller” skriver en person

En annan slår fast: ”Som svensk och protestant kräver jag en skriftlig förklaring till varför NI tillåter att muslimer diskriminerar andra religioner”.

En brevskrivare anser att ”Domen understödjer nu diskriminering i omvänd form” och en annan att ”Moder Svea är på väg mot att tas över av islamska krafter”.

”Sjukt fel och ni eldar på rasismen som tar över i landet. Gör om. Gör rätt!!” står det i ett mejl och i ett brev från Irland säger att om de som inte vill ta till sig de svenska sederna kan åka till länder med andra normer.

En företagare säger att ”Detta betyder att vi företagare får jaga arbetskraft på annat sätt samt aldrig någonsin anställa muslimer”.

De flesta mejlen är, i motsats till, vad som brukar vara fallet i andra sociala medier inte anonyma utan undertecknade med namn. 

Arbetsdomstolens chef Catrine Lilja Hansson uppger att det inte är första gången som det uppstår reaktioner på en dom. Exempelvis reagerade många på det så kallade barnmorskemålet men det hör inte till vanligheterna. Några åtgärder med anledning av mejlen har inte vidtagits och någon hotbild mot personalen på AD ser inte domstolschefen.