Arbetsdomstolen

Misstänksam arbetsgivare krävde förstadagsintyg

Lokalvårdaren hade sjukanmält sig men arbetsgivaren misstänkte att hon inte var sjuk utan bara ville slippa åka på konferensen och krävde sjukintyg. Foto: TT-Bild

Lokalvårdaren på fastighetsbolaget sjukanmälde sig strax innan jobbkonferensen. Företaget menade att hon fejkade sjukdom för att slippa följa med och krävde förstadagsintyg.

Publicerad

Nu stämmer kvinnans Fackförbundet ST arbetsgivaren och fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation inför Arbetsdomstolen.

Kvinnan var frånvarande från jobbet i fyra dagar hösten 2018.

Hon hade sjukanmält sig men arbetsgivaren misstänkte att hon inte var sjuk utan bara ville slippa åka på konferensen. Kvinnan menar att hon hade influensaliknande symptom med feber, hosta och snuva.

Arbetsgivaren uppger att man muntligen meddelat att kvinnan skulle lämna läkarintyg från första dagens sjukskrivning men att inget intyg inkom och att hon därmed inte hade rätt till sjuklön.

I stämningen uppger ST att kvinnan under sina sju år på arbetsplatsen tidigare bara varit frånvarande vid två olika tillfällen. ST menar att hon inte blivit meddelat om kravet på förstadagsintyg innan hon blev sjuk och att arbetsgivaren inte heller anvisat någon läkare eller informerat henne om ersättning av kostnaden för begärt intyg.

ST menar att arbetsgivaren inte har några godtagbara skäl att kräva förstadagsintyg och kräver att lokalvårdaren får ut sin sjuklön.

Tidigare fall i ADoch tingsrätt

Sedan 2008 kan en arbetsgivare själv kräva intyg från första sjuk­dagen om det finns särskilda skäl för det. Finns överenskommelse om intygen i kollektiv­avtalet gäller den.

Intyget ska styrka nedsättningen av arbetsförmågan.

Beslutet att en arbets­tagare ska ha förstadags­intyg ska vara skriftligt och får bara avse ett år i taget.

Beslutet kan inte överklagas.

Arbetstagare som inte lämnar in intyget utan godtagbara skäl har ingen rätt till sjuklön för den period som det saknas intyg för. Godtagbart skäl kan vara att man varit för sjuk för att ta sig till en läkare.

Regel om vem som ska betala för intyget saknas. I lagens för­arbeten står att det är rimligt att arbets­givaren betalar.

Källa: Sjuklönelagen, proposition 2006/2007:117.

Tidigare sjukskrivningar inte skäl nog

Byggnadsarbetaren, som också var facklig förtroendeman, hade tidigare vart sjukskriven i flera omgångar. Bland annat på grund av en knäskada och en whiplashskada efter en bil­olycka 2009.

Arbetsgivaren ansåg att byggnads­arbetaren bland annat därför skulle lämna in sjukintyg från första dagen, när han i oktober 2011 blev sjukskriven för psykisk ohälsa.

Frågan reglerades i kollektivavtal mellan parterna.

Enligt Arbetsdomstolen kan de tidigare sjukskrivningarna inte anses vara särskilda skäl som krävs för att be­gära förstadagsintyg för den aktuella sjukskrivningen. Arbetsgivaren hade därmed brutit mot kollektivavtalet.

Dom Arbetsdomstolen, 25 september 2013, Dom nr 72/13

 

Muntlig begäran ej nog

Hon hade sagt upp sig från sitt jobb som bartender på en restaurang i Göteborg. Hon hade två veckors uppsägningstid men lovade att jobba två dagar extra. Men hon blev sjuk och ringde till jobbet för att sjukanmäla sig. Då begärde arbetsgivaren att hon skulle lämna in ett sjukintyg redan från första dagen. När hon inte gjorde det fick hon inte heller sin lön under uppsägningstiden. Men begäran om förstadagsintyget var inte skriftligt och därmed inte giltigt.

Dom Göteborgs tingsrätt, 24 juli 2012, Mål nr FT 12530–11

 

Förlorade jobbet vid vägran

En tandsköterska vid Folktandvården hade hög korttidsfrånvaro. Arbetsgivaren begärde skriftligt en rehabiliteringsutredning och förstadagsintyg vid sjukfrånvaro. När tandsköterskan inte ville skriva under kravet och vägrade att lämna sjukintyg för första sjukdagen sades hon upp.

Tingsrätten gav Folktandvården rätt, eftersom det fanns särskilda kräv att begära förstadagsintyg.

Dom Vänersborgs tingsrätt, 31 maj 2013, Mål nr T 712-12