Arbetsdomstolen

ST tar strid för psykiskt sjuk som avskedats

Försäkringskassan har avskedat en anställd med psykisk sjukdom. Fackförbundet ST stämmer nu staten genom Försäkringskassan inför Arbetsdomstolen för att inte tagit sitt rehabiliteringsansvar och gjort skäliga anpassningar.

Publicerad

En kvinna som har arbetat på Försäkringskassan i nära 15 år, både som handläggare och enhetschef, sades upp i somras. Arbetsgivarens motivering var att hon inte skött sina arbetsuppgifter på tillfredsställande sätt. Arbetsgivaren har, enligt stämningsansökan, avskedat henne bland annat för att hon inte varit inloggad eller varit på plats på jobbet som förväntat.

Personalansvarsnämnden inom Försäkringskassan har kommit fram till att det funnits skäl att avskeda den anställde. Eftersom nämnden också ansåg att den anställde medvetet hade avstått från att arbeta åtalsanmäldes hen också för bedrägeri, skriver tidningen Publikt.

– Försäkringskassan menar alltså att när en deprimerad arbetstagare inte går till jobbet och inte sjukanmäler sig så är det brottsligt. Det tycker jag visar på en ganska förskräcklig människosyn, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist till tidningen Publikt.

Fackförbundet ST anser att Försäkringskassan inte har haft skäl för avskedande av kvinnan och inte heller ens saklig grund för uppsägning. Arbetsgivaren har inte tagit sitt rehabiliteringsansvar och borde gjort mer för att anpassa arbetsuppgifterna. Enligt stämningsansökan har inte arbetsgivaren diskuterat anpassningar av omplaceringstjänster på ett tillfredsställande sätt och inte heller varnat henne att hon riskerar sin anställning om hon tackar nej till de erbjudna lediga tjänsterna.

Facket menar att frånvaro och inaktivitet inte kan läggas kvinnan till last av flera skäl. Dels för att arbetsgivaren själv uttryckt att arbetet hon gjorde under den sista perioden inte var av betydelse, dels för att ingen chef under tre månaders tid hade reagerat på samma inaktivitet tidigare. Kvinnan fick inte heller någon varning om att hennes anställning var i fara, enligt Fackförbundet ST.

Fackförbundet ST kräver att kvinnan får sin lön utbetald från juni till huvudförhandling i målet, samt ett allmänt skadestånd på 175 000 kronor om AD finner avskedandet ogiltigt. Om AD dömer att det ändå finns saklig grund för uppsägning kräver facket lön i sju månader, samt 100 000 kronor i skadestånd.