Arbetsdomstolen

Staten: Rätt avskeda Maria Ågren

Maria Ågren avskedades från jobbet som generaldirektör på Transportstyrelsen 2017. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT

Staten har ännu en gång svarat Arbetsdomstolen i målet mot Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren. Arbetsgivaren menar att även om hennes handlande inte skulle anses brottsligt hade staten rätt att avskeda henne. Och det gäller oavsett om hon skulle anses ha förflyttats till en ny tjänst.

Publicerad

Staten har redan skickat in sitt svaromål till Arbetsdomstolen vilket Lag & Avtal rapporterat om men sedan AD i samband med den muntliga förberedelsen i juni begärde klargöranden på flera punkter har nu svaret kommit.

Ett av tvisteämnena är huruvida Maria Ågren mot sin vilja och som ett led i en bestraffning förflyttades till en tjänst som generaldirektör på regeringskansliet. Det hävdar Sveriges Ingenjörer som för Maria Ågrens talan inför AD. Och i så fall menar förbundet att hon inte kan straffas på nytt genom ett avskedande från den nya tjänsten.

Men staten menar att det handlade om en frivillig överenskommelse om en helt ny tjänst med i stort sett oförändrade villkor. Nu lägger staten till att oavsett om regeringens agerande grundade sig på ett förflyttningsbeslut var utgångspunkten för det att det inte var lämpligt att Maria Ågren var kvar i sin tjänst under tiden som förundersökningen pågick och hon var misstänkt för brott.

Staten skriver: ”Även om Arbetsdomstolen kommer fram till att det är fråga om en förflyttning, har således regeringen rätt att ta upp frågan om avsked när det finns en lagakraftvunnen dom avseende brott mot rikets säkerhet och brottet begåtts i tjänsten”.

Vad händer då om AD skulle anse att Maria Ågren inte handlat brottsligt? Jo, även då anser staten att regeringen hade rätt att avskeda henne.

”Vidare är det som Maria Ågren läggs till last med hänsyn till förtroendefrågan av så allvarlig karaktär att staten under alla förhållanden, alltså även om Arbetsdomstolen finner att Maria Ågrens handlande inte är brottsligt, har rätt att vidta ytterligare arbetsrättsliga åtgärder. Detta gäller oavsett om Arbetsdomstolen kommer fram till att det är frågan om en förflyttning eller en ny anställning grundad på en överenskommelse”.