Arbetsrätt

Ambulanspersonal som vägrade köra flyktingbarn får sparken

Två ambulansvårdare vägrade ta med en 16-årig pojke som fått avslag på sin asylansökan och försökt ta sitt liv. Nu förlorar båda jobben.

Publicerad

Det var i början av februari som larmet gick om att pojken barrikaderat sig i fastigheten i Gävle och hotade att hoppa från ett fönster på andra våningen. När han trots polisens övertalningsförsök hoppade, vägrade ambulanspersonalen ta med 16-åringen.

- Resultatet blev att polisen i stället fick skjutsa upp honom till akuten. Vi blev helt ställda, sa en polis till Arbetarbladet i samband med händelsen.

Landstinget i Gävle meddelar nu att en utredning visar att ambulanspersonalen uppträtt oprofessionellt och inte tagit hand om pojken ordentligt. Den ena har dessutom hindrat polisens arbete och uttryckt sig rasistiskt.

- En av ambulanskillarna sa saker som att det var lika bra att låta honom hoppa, att det ändå inte spelade nån roll, det är ju bara en flykting, sade en källa till Arbetarbladet.

Fullkomligt oacceptabelt, anser landstingsdirektören Svante Lönnbark.

- En av dem tog sig in i huset där polisen förde medlarsamtal med pojken och störde polisen i arbetet. Vad intentionen med det var kan jag inte uttala mig om, säger han till Dagens Nyheter.

Lönnbark upplever inte att de båda vårdarna insett att de agerat felaktigt och att det därför inte finns något alternativ till avsked. Händelsen ska även anmälas till Socialstyrelsen.

Pojken klarade sig oskadd och har enligt Lönnbark fått en ursäkt från ambulanssjukvården i landstinget.