Arbetsrätt

Arbetsmiljöverkets Lavallåda ekar ännu tom

Facken hängde inte på låset när Lex Laval trädde i kraft. Arbetsmiljöverket har inte fått in några kollektivavtal som facket, under hot om stridsåtgärder, skulle kunna kräva att ett utländskt företag skriver på. Utom från Byggnads – och det lämnades in för ett år sedan.

Publicerad

Den 15 april trädde Lex Laval i kraft. Enligt de nya reglerna ska fackförbund som vill ta strid för att få till ett kollektivavtal med ett utländskt företag som utstationerar arbetstagare hit först ha skickat in avtalet till Arbetsmiljöverket. Men än har inte verket fått in några avtal.
Byggnads, som snabbt skickade in sitt förra avtal till Arbetsmiljöverket så fort utredaren Claes Stråth presenterade den regeln, tar det med ro nu. Sedan förbundet tog till stridsåtgärder för att försöka få det utstationerande lettiska företaget Laval att skriva på kollektivavtalet 2004 har så drastiska åtgärder inte behövts. Företagen har skrivit på ändå, menar Byggnads ordförande Hans Tilly.
– Problemet är i stället att man inte följer avtalet. Om de utländska företagen skriver på som de gjort hittills har vi nu en granskningsöverenskommelse. Enligt den ska också företagen som utstationerar folk hit, skicka in löneuppgifter.
Därmed får förbundet en möjlighet att kontrollera att avtalet följs. Villkoren i det nya byggavtalet som Byggnads och Sveriges Byggindustrier nyligen kommit överens om, träder i kraft den 1 november i år.
– Vi kommer att skicka in det nya, enklare avtalet sen, säger Hans Tilly.
– Det är ett strippat avtal som vi, båda parter, står upp för. Det borde inte vara svårare att förstå än andra bestämmelser som ett byggföretag måste sätta sig in i.
Avtalet har en grundlön som borde kunna gälla som minimilön enligt utstationeringsdirektivets hårda kärna, menar han. Men det kan finnas saker som ska justeras först, som försäkringsavgifter och utbildningsavgifter, tillägger Hans Tilly.
Arbetsmiljöverkets chefsjurist Anna Middelman bekräftar att det inte kommit in några avtal sedan Byggnads skickade in sitt gamla avtal.
– Men vi har inlett en dialog med arbetsmarknadens parter om hur vi ska kunna arbeta tillsammans i den här frågan, säger hon.
Arbetsmiljöverket har också fått extra pengar för att förbättra informationen till utländska arbetstagare och företag. Det har hittills resulterat i en bok om utstationering på svenska och engelska, som nu ska revideras så att den stämmer med de nya reglerna, förklarar Anna Middelman. Därefter ska den översättas till flera språk. Intresse finns från svenska institutet och ambassaden i Kina.