Arbetsrätt

Att väga blöjor ingår i jobbet

Caremas misskötsel av gamla och vinster från äldrevården debatteras livligt. En av besparingsåtgärderna som media redovisat är att personalen måste vänta tills de gamlas blöjor är ordentligt nedkissade innan de får bytas.<br>- Att väga blöjor ingår typiskt sett i arbetsskyldigheten, säger Dan Holke, LO-TCO Rättsskydd.

Publicerad

Att de anställda skulle vägra väga blöjor är inte ett alternativ om de vill behålla jobbet. Ingår det i arbetet att hantera blöjor så ingår det också i arbetsskyldigheten att väga dem, om arbetsgivaren kräver det.

- Även korkade och meningslösa arbetsuppgifter kan anställda vara skyldiga att göra, säger Dan Holke.

Fast arbetsgivaren får inte använda arbetsledningsrätten på ett sådant sätt att det strider mot god sed på arbetsmarknaden, påpekar Dan Holke. Det är osäkert om vägning av blöjor skulle strida mot god sed vid en prövning i domstol.

- Det finns förstås någon gräns. Vårdtagaren får inte förnedras. Att säga till en vårdtagare att du får ligga i din blöja tills den är tillräckligt våt är kanske på gränsen enligt lagen.

En annan sak är vad som gäller enligt avtal. Men Dan Holke kan inte minnas att det skulle finnas någon möjlighet enligt de kommunala avtalen att vägra utföra förnedrande uppgifter, så som det gör i journalistavtalet.