Avskedad efter skjuts till krogen

2014-01-27 10:08 Elisabet Örnerborg  

Hon var ledig från sitt jobb inom hemtjänsten och firade med några öl med sin syster i Ljungskile. Systrarna ville fortsätta på krogen i Uddevalla och fick skjuts med en kollega i tjänst. Det borde hon inte ha fått.

Kommunal stämmer Uddevalla kommun och Sveriges Kommuner och Landsting till Arbetsdomstolen och kräver att den avskedade medlemmen ska få hemtjänstjobbet tillbaka och 150 000 kronor i allmänt skadestånd. Om domstolen skulle komma fram till att det inte fanns skäl för avskedande men väl för uppsägning kräver Kommunal 75 000 i allmänt skadestånd och uppsägningslön till henne.

Det var vanligt i kommunen att anställda som inte var i tjänst fick skjuts av kollegor i tjänst. Därför hade också arbetsgivaren vid en arbetsplatsträff i november 2012 påpekat att det inte var tillåtet att skjutsa varandra på det sättet. Den avskedade kvinnan visste det och förstod också att arbetsgivaren inte skulle uppskatta att hon åkte med.

När hon den lediga kvällen pratade med en kollega som var på hembesök i Ljungskile och därefter skulle till Uddevalla såg hon en chans att kunna fortsätta på krogen där. Att hon bad om skjuts var en kombination av att hon inte förstod vilka konsekvenser det skulle få och att hennes omdöme möjligen var nedsatt till följd av att hon druckit öl under kvällen, förklarar LO-TCO Rättsskydds förbundsjurist Anders Wilhelmsson i stämningsansökan.

Men kollegan stoppades av polisen för fortkörning och på så sätt kom felsteget till arbetsgivarens kännedom. Kollegan som körde bilen accepterade ett erbjudande om att säga upp sig själv. Hans tjänstgörande kollega varnades. Den lediga och något berusade kvinnan avskedades.

Enligt Kommunal hade arbetsgivaren inte gjort klart att felsteget kunde leda till att hon utan föregående varning kunde sägas upp eller till och med avskedas.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna