Avtalsförsäkringar en bricka i förhandlingspelet

2011-11-29 09:20 Elisabet Örnerborg  

LO:s styrelse sade i går ja till en preliminär överenskommelse med Svenskt Näringsliv. Bland annat ska arbetsskadade få full ersättning från dag ett. Men Svenskt Näringsliv tänker inte skriva under överenskommelsen förrän avtalen inom industrin är klara.

-Vi skulle ha en överenskommelse på plats innan något avtal träffades i industrin, sade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin efter att LO:s styrelse sagt ja.

Och det har vi, menade hon. Dessutom påpekade Wanja Lundby-Wedin att alla LO-förbunden står bakom den här överenskommelsen, även de tre industriförbunden som i övrigt ställt sig utanför LO-samordningen.

Men Svenskt Näringsliv kommer inte att underteckna överenskommelsen förrän industriavtalen är i hamn. För att uppgörelsen ska bli definitiv krävs en överenskommelse mellan parterna inom industrin om nya löneavtal, skriver Svenskt Näringsliv på sin webb.

LO och Svenskt Näringsliv började förhandla om avtalsförsäkringarna i slutet av augusti.

- Vi har träffat Svenskt Näringsliv ett antal gånger. Det har varit lite jenka, fram och tillbaka, sade LO:s avtalssekreterare Per Bardh.

I dag får den som skadas i arbetet och blir sjukskriven i 14 dagar 80 procent av sin inkomst som sjuklön. LO:s och Svenskt Näringslivs preliminära överenskommelse innebär att Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA, ska betala resterande 20 procent till den skadade. Den arbetsskadade ska inte behöva drabbas av någon inkomstförlust efter den 1 april 2012, förutsatt att Svenskt Näringsliv också säger ja till den framförhandlade överenskommelsen.

Eftersom sjukskrivningen har orsakats av jobbet är det rimligt att all sådan sjukskrivning ersätt till 100 procent, menar LO. Och eftersom nuvarande regler innebär att den som är sjukskriven ytterligare en dag får 100 procent även för sjuklöneperioden ska det här undanröja ekonomiska motiv till att förlänga sjukskrivningen mer än nödvändigt. Självrisken för kostnader för att behandla arbetsskadan tas också bort.

Överenskommelsen innebär också att taket i AGS så kallade månadsersättning tas bort den 1 januari 2012. Månadsersättningen kompletterar Försäkringskassans ersättning vid förtidspension. Nu begränsas ersättningen av ett tak på 7,5 prisbasbelopp, eller 321 000 kronor. Löneandelar mellan 7,5 och 20 basbelopp ersätts med 65 procent, och löneandelar mellan 20 och 30 basbelopp ersätts med 32,5 procent.

Dessutom ska kvinnor som fått rätt till graviditetsersättning också få pensionsavsättningar till sin Avtalspension Saf-LO. Något som de inte har fått hittills.

Överenskommelsen kommer inte att kosta arbetsgivarna något i höjda premier enligt Per Bardh.

- Försäkringsbolagen är så konsoliderade nu.

Dessutom är premien nere på noll kronor sedan 2009. Frågan om omställningsstöd skjuts fram till i vår.

- Vi vill också utveckla omställningen med kompetensutveckling och rehabiliteringsstöd. De frågorna lägger vi i ett partsgemensamt arbete som ska inledas under första kvartalet nästa år, sade Per Bardh.

I de diskussionerna är LO:s fokus omställning medan Svenskt Näringslivs är en förändring av turordningsreglerna.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna